Kultura

Niški FILM “BROJ 1” putuje u Milano bez legendarnog Pante

Početkom naredne nedelje održava se smotra sportskog filma iz svih delova sveta u Milanu a zapaženo mesto ima reprezentacija ovogodišnjeg 10. Međunarodnog takmičenja na Zlatiboru gde je predstavljen i film niškog producenta Olivera Paunovića “Broj 1”.

Za program 49. FICTS-a, u Milanu, od 9-14. novembra, među 116 filmova iz celog sveta, izabrano je pet srpskih autora i još 3 ostvarenja iz zlatiborske selekcije.

Na čelu ove reprezentativne ekipe, koja je sastavljena na jubilarnom zlatiborskom Festivalu nalazi se najbolji film ove godine: “Igra mog života”, autora Aleksandra Miletića. Ovaj izuzetni dokumentarac o životu i svetskom uspehu legendarnog Bore Stankovića režirao je Ivica Vidanović.

Dobitnik zlatiborske nagrade za najbolju fotografiju i dizajn Branko Krstić, koji živi i radi u Nemačkoj, drugi je član naše reprezentacije. On je autor emotivnog filma “Celi život u igri” o svom dedi Živomiru Žići Krstiću, istaknutom sportskom novinaru i publicisti iz Jagodine, koji piše knjige i u decetoj deceniji života.

U sekciji o paraolimpijskim šampionima u Milanu će se predstaviti Dejan Nikolić, dobitnik nagrade za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu. U filmskom portretu našeg zlatnog i srebrnog paraolimpijca Željka Dimitrijevića pod naslovom “Od Mlave do Temze”, autor je dosegao izuzetan umetnički rezultat.

Nedavno preminuli fudbalski golman svetskog glasa Dragan Pantelić je junak filma “Broj 1”. Autor Vladimir Ristić je znalački ukomponovao zavičajne i svettske boje ljubimca niške publike, koji je na Zlatiboru dobio svoje poslednje priznanje – nagradu za životno delo.

Oliver Paunović, producent i Dragan Pantelić (arhiva)

“U isti mah sam srećan i izuzetno tužan, što film niške produkcije bez našeg Pante putuje u Milano. Drago mi je da će publika videti ovo ostvarenje koje govori o ljudskoj i sportskoj veličini kakav je bio Dragan Pantelić, ujedno ponosan što smo Pantelića na taj način sačuvali od zaboava. Srce mi se stegne da smo ga iznenada izgubili pre samo petaestak dana. Čuvaćemo uspomenu na njega, to mu dugujemo i to je nešto što najmanje možemo da uradimo za njega i njegovu porodicu”, kaže Oliver Paunović, producent.

Naslov zapaženog dokumentarca Marka LJubomirovića je “Žoc, Kića i Maršal sa Morave – legende i mitovi čačanske košarke” i u Milano donosi jedinstvenu priču o rasadniku košarkaških veličina kakvi su Željko Obradović, Dragan Kićanović i Radmilo Mišović.

Ovu petočlanu postavu srpskih autora sa Zlatibora u Milanu će pojačati još tri stvaraoca iz susednih zemalja.

Tomislav Žaja iz Hrvatske je autor nagrađenog filma “Ivanova igra” o dramatičnomoj sportskoj i životnoj sudbini sjajnog fudbalera Ivana Gudelja. Nagradu na Zlatiboru i to za najbolju režiju dobilo je i delo Igora Latinovića iz BiH: “Vaha-portret jedne legende” i u Milanu će prikazati fimovanu karijeru fudbalera i trenera Vahila Halilhodžića.

“Poslednji Farukov penal”, storija povodom promašenog penala Faruka Hadžibegića, bivšeg fudbalskog reprezentativca SFRJ, na svetskom prvenstvu u Italiji, kao metafora raspada te zemlje, bila je u najužem krugu kandidata za nagradu na Zlatiboru. Autori Edin Isanović i Armin Čolaković, B i H, sigurno će biti među najboljima i u Milanu.

U svakom slučaju, ovakvo prisustvo našeg Festivala na svetskoj smotri u Milanu je najlepši “poklon” Zlatiboru za desetogodišnji jubilej.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com