Društvo

Niški džedajski pokret prikuplja sredstva za kupovinu reanimacionog stola za bebe

Nevladina organizacija ,,Džedajski pokret” iz Niša, organizuje kampanju prikupljanja sredstava za kupovinu reanimacionog stola za bebe. Cilj kampanje je da se prikupi 1.500.000 RSD, kako bi se kupio reanimacioni sto za prevremeno rodjene bebe, koji će biti doniran Klinici za ginekologiju i akušerstvo univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Na ovom odeljenju se rodi oko 6000 beba godišnje, od toga se prevemeno rodi oko 13%, što znači da se na ovom odeljenju spase oko 700 beba godišnje.

“Reanimacioni sto služi za prihvatanje novorođenih beba, i terminskih i preterminskih. One se po rođenju stave na taj sto za prvi pregled. Još je značajniji za preterminske bebe, jer on ima grejač koji ih ugreje, omogućava merenje vitalnih parametara, reanimaciju, dodatni kiseonik ili ventilaciju, ako su im potrebni. Zbog toga su ovakvi stolovi jako bitni u našem radu”, kaže dr Višnja Stamatović sa Klinilke za ginekologiju i akušerstvo univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Čitava akcija prikupljanja sredstava organizovana je u saradnji sa lekarima Klinike za ginekologiju i akušerstvo univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koji podsećaju da su savremna tehnološka sredstva neophodna u njihovom radu.

Podsetimo, kampanja prikupljanja sredstava počela je memorijalnom modnom revijom u znak sećanja na manekenku Jelenu Trašević Ranđelović iz Niša. Novac će biti namenjen kupovini reanimacionog stola za prevremeno rođene bebe na Klinici za ginekologiju i akušerstvo univerzitetskog kliničkog centra Srbije, odeljenju koje je spasilo život prevremeno rođenoj ćerki koju je Jelena na svet donela samo osam dana pre nego što je preminula od tumora pluća.

Za više informacija o kampanji kao i načinima donacije,  možete posetiti sajt donacije.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com