Obrazovanje

Niški đaci poštuju sve propisane mere

Ministar prosvete Mladen Šarčević je već smenio tri direktora škola u kojima nisu poštovane naožene mere u vreme epidemije koronavirusa. Smenjen je po jedan direktor u Nišu, Beogradu i Pančevu. O kom direktoru u Nišu se radi za sada niko ne zna. Načelnik Školske uprave koji će imati sastanak sa direktorima škola nije upoznat sa ovim podatkom o kome pišu mediji, a iz Unije sindikata stiže isti odgovor. Doduše, vest se u javnosti pojavila u subotu koja je neradni dan u školama, pa se informacije mogu očekivati već u ponedeljak kada se vrata škola ponovo otvaraju. Tek u javnosti su se pojavila samo nagađanja da se radi o direktoru neke od srednjih škola, a provlači se i podatak da je u pitanju osnovna škola.

Nećemo tolerisati ni najmanje kršenje mera. Nema opuštanja. Učenici treba da budu odgovorni, nastavnici još više, a direktori najviše, jer je na njima najveća odgovornost, kategoričan je ministar Šarčević. Pomenuo je i srednjoškolce koji ne nose maske te se na osnovu toga može zaključiti da se radi o srednjim školama. Najavio je i pojačani nadzor prosvetne inspekcije u školama.

Strahovanje o novoj eksploziji zaraženih koronom je u ovom slučaju opravdano jer je prosveta sistem u kome se nalazi milion ljudi, 150 000 zaposlenih i 750 000 učenika. I najmanji broj onih koji bi prekršili propisane mere naneo bi veliku štetu.

Upravo iz tog razloga smo proveravali mišljenje učenika kako reaguju na mere kojih moraju da se pridržavaju.

Niški osnovci i srednjoškolci prvu nedelju u novoj školskoj godini priveli su kraju. U Prvoj niškoj gimnaziji ‘’Stevan Sremac’’ đaci kažu da se pridržavaju propisanih mera i da im ne pada teško to što moraju da nose maske.

‘’U učionici je 15 učenika, svako od nas sedi sam u klupi, održavamo  fizičku distancu i nosimo maske. Učenici poštuju sve mere koje u propisane, dezinfikujemo i ruke i stolove. Ostali učenici ove nedelje prate nastavu onlajn. U kontaktu su sa nastavnicima sa kojima mogu o svemu da se dogovore i pitaju šta im nije jasno’’- kaže Jelena Vukašinović, učenica prvog razreda.

Sa njom je saglasna i njena drugarica iz škole Anđela Grozdanović koja je učenica četvrtog razreda bilingvalnog odeljenja.

‘’Poštujemo sve mere koje je propisala Vlada Republike Srbije. Nosimo maske, u učionicama je obezbeđena distanca, sedimo sami, na domorima se dezenfikuju klupe i učionice i smatram da smo sigurni. Potrebno je samo da tako nastavimo’’, kaže Anđela.

Ona dodaje da se sa drugovima druži na odmorima, ali i da se tada vodi računa o fizičkoj distanci, dok međusobno razgovaraju svi imaju maske. Kaže da su okolnosti drugačije, ali da će i to proći.

Anastasija Mijović je učenica drugog razreda društveno-jezičkog smera i njeno odeljenje se odlučilo za kombinovanu nastavu.

‘’Možemo i uživo da pratimo nastavu nedelju dana, a onda narednih nedelju dana nastavu pratimo onlajn. Svima nam je drago da je škola počela jer je u jednom trenutku počela da nam nedostaje školska atmosfera i druženje sa vršnjacima. Sada je i to pod kontrolom, ali je opet drugačije nego kada smo ostajali sve vreme kod kuće’’- kaže Anastasija.

Vasilija Pavlović je učenica drugog razreda. Kaže da se polako prilagođavaju svi situaciji u kojoj se nalaze. Dosledno poštuju pravila ponašanja u školi sa kojima su upoznati. Maske su obavezne i dodaje da im to ne smeta.

‘’Učionice se za vreme odmora redovno dezinfikuju i to nam uliva dodatnu sigurnost. Nadamo se da će sve uskoro da se vrati u normalu’’.

Tomsilav Jovanović je maturant.

‘’Mere se poštuju, škola je poluprazna, nema one uobičajene galame za veme odmora, ali školska atmosfera se održava, a to nam je najviše i nedostajalo’’- kaže Tomislav.

David Denić kaže da maske malo smetaju, ali da su se već navikli. Polako se navikavaju i na to da je u školi manji broj đaka nego obično.

Kada je to moguće, koriste učionicu u školskom dvorištu.

‘’U pitanju je ekološka učionica koja je donacija školi, ali sada je dobro došla. Nalazi se u dvorištu, na otvorenom je ali kada smo tu nosimo maske. Koristićemo je dok je lepo vreme, a i zanimljivije pratiti nastavu na ovaj način’’- kažu ovi niški gimnazijalci.

Odeljenja su uglavnom podeljena u dve grupe, tako da jedne nedelje nastavu slušaju u školi, a naredne od kuće.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com