Kultura

Niški “Cigani” oduševili Zaječarce

Mjuzikl “Cigani lete u nebo” niškog Narodnog pozorišta premijerno je odigran na sceni pozorišta u Zaječaru.

Mjuzikl je odigran povodom Dana zaječarskog pozorišta, u znak sećanja na prvu predstavu izvedenu 2. februara 1947 godine. Za 72 godine, koliko u gradu na Timoku postoji profesionalno pozorište, izvedene su 432 premijere. “Cigani lete u nebo” niškog teatra je prvi mjuzikl ikada odigran na sceni ovog pozorišta.

Nišlije su oduševile zaječarsku publiku koja ih je nagradila ovacijama i dugim aplauzom koji nije izostao ni u toku trajanja predstave.

Ovo je u svakom smislu premijera, jer osim što u Zaječarskom pozorištu nikada nije bilo mjuzikala, ovo je i prvi put da smo igrali van matične scene u Nišu. Publika je na kraju rekla svoje”, kaže reditelj mjuzikla Desimir Stanojević. Romantična ljubavna priča o ljubavi Rade i Zobara, o čergama u kojima nema poniznih i slabih Cigana i gde ljudi vole život, pesmu i igru, upotpunjena tradicionalnom ruskom ciganskom muzikom, nastala je u saradnji Desimira i njegove supruge Nade Nikolić po motivima pripovetke Maksima Gorkog ,,Makar Čudra”

,,Planiramo da osvežimo repertoar našeg pozorišta. Postoji ideja o mjuziklu koji bi režirao Desimir Stanojević sa našim i gostujućim glumcima, i nadam se, napravimo kvalitativan pomak u repertoaru“, kaže Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Кrajine – Centra za kulturu “Zoran Radmilović“. Povodom dana zaječarskog teatra uručene su jubilarne nagrade zaposlenima za 10, 20 i 35 godina rada. Ovogodišnji dobitnici su Vujadin Milošević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Gorica Ilić, Mirko Stokić, Miloš Petković i Ljubinka Lukić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com