Društvo

Niški ATD obeležava 80 godina postojanja

Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu u Nišu, svečanom akademijom otpočeo je obeležavanje 80.godišnjice postojanja i rada. Direktor Zavoda, dr Vladan Miladinović kaže da je ponosan na rad ove zdravstvene ustanove, ali da i dalje veliki problem predstavlja nedostatak lekara.

1937.godine osnovan je Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Niš. Ova zdravstvena ustanova se protiv tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti bori već 80 godina, a direktor, dr Vladan Miladinović, kaže da ima još prostora da se lečenje u ovoj ustanovi usavršava, ali i da se na njenom unapređenju intenzivno radi.

Stalno smo na prvoj liniji borbe protiv plućnih bolesti i tuberkuloze. Gorući problem je stari kadar, prosek ustnaove je 56 godina. Tražićemo od grada da dobijemo mogućnost da uposlimo dva mlada lekara, kako ne bi došli u situaciju da kroz par godina ugasimo Zavod. Oni bi imali edukaciju i subspecijalizaciju za pulmologe, a za nekoliko godina ATD bi dobio baš onakve lekare kakvi su neophodni.“, navodi dr Miladinović.

Foto: Niške vesti

Svečanoj akademiji, kojom je počelo obeležavanje ovog velikog jubileja, pored renomiranih niških lekara i gradskih zvaničnika, prisustvovao je i patrijarh Irinej. On je podsetio da je tuberkuloza nekada bila kobna za mnoge ljude u Srbiji, a da su zahvaljujući ovakvim ustanovama, njene posledice danas svedene na minimum.

Značaj ove ustanove je što je lek nekada bio prihvaćen, što je pomogla mnogim ljudima i sačuvala im živote. Zbog ovakvih ustanova broj obolelih od ove teške bolesti sveden je na minimum, a ljudi koji su imali problem mogli su da nastave sa normalnim životom. Lekari imaju punu podršku Srpske pravoslavne crkve, a i crkva ima njihovu podršku“, kaže patrijarh srpski Irinej.

Podsetimo, ATD u Nišu jedan je od najstarijih zdravstvenih ustanova ovog profila, a od 2005. godine je nastavno naučna baza Medicinskog fakulteta u Nišu.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com