Ekonomija

Niški aerodrom obeležava 33 godine rada

Na današnji dan (12. oktobar) pre 33 godine svečano je otvoren niški aerodrom, a takodje na današnji dan 2003. godine aerodrom je otvoren nakon saniranja posledica NATO bombardovanja.

Na svečanom otvaranju pre 33 godine, kao i na otvaranju pre 16 godina, prvi let bio je na relaciji Niš-Beograd, a oba puta na niški aerodrom sleteo je JAT-ov avion 737-300.

Od otvaranja aerodroma 2003. godine naziv niške vazdušne luke je „Konstantin Veliki“.

Odluku o osnivanju radne organizacije „Aerodrom Niš“ doneli su zajedno niški privrednici i političari, ali otvaranje nije proteklo bez problema.

Tadašnji predsednik Skupštine opštine Niš Dragoslav Pavlović izjavio je da se ideja o otvaranju nije dopala ondašnjoj vlasti u zemlji pa je tri dana pre svečanog otvaranja Republicki SUP zatvorio aerodrom.

„Uz mudro provlačenje kroz iglene uši i nesebičnu pomoć nekih ljudi, pre svega iz Jugoslovenske narodne armije, otvaranje je bilo veličanstveno. Iza kulisa se medjutim odvijala drama“, priseća se Pavlović tih dana.

Tokom 199. godine i NATO bombardovanja aerodrom u Nišu je pretrpeo velika oštećenja.

Zahvaljujući finansijskoj pomoći Norveške decembra 2002. godine krenulo je razminiravanje neeksplodiranih kasetnih bombi u reonu poletnih staza asfaltirane su manevarske površine, izgrađen toranj aerodromske kontrole letenja i obnovljen je deo aerodromske opreme. Tokom 2004. godine JAT Airways i Montenegro Airlines su počeli da obavljaju saobraćaj iz Niša za Cirih, Pariz i Tivat.

Avgusta prošle godine država je preuzela upravljanje niškim aerodrom, a ove godine je potpisan ugovor o pripajanju JP „Aerodrom Niš“, preduzeću „Aerodromi Srbije“, tako da to gradsko preduzeće uskoro prestaje da postoji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com