Društvo

Niški aerodrom dobija novu terminalnu zgradu. Počeli pripremni radovi

Na aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu krenuli su pripremni radovi za izgradnju nove terminalne zgrade koja će biti završena do 2022.godine, najavio je direktor Javnog preduzeća “Aerodromi Srbije” Mihajla Zdravkovića koji je juče sa gradonačelnikom Darkom Bulatović novinarima predstavio idejni projekat nove terminalne zgrade. Radovi u vrednosti od sedam miliona evra finansiraju se iz državnog budžeta.

 

Darko Bulatović, gradonačelnik Niša

“Najznačajnije je to da sada kreću projekti koji su vezani za nedostajaću infrastrukturu aerodrome, a onda i projekat izgradnje nove terminalne zgrade koja će moći da nadomesti kapacitete koji se približavaju broju od pola miliona putnika godišnje”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Kapacitet nove terminalne zgrade biće 1,5 miliona putnika godišnje, imaće četiri gejta i omogiće istovremeno opsluživanje četiri aviona, dodao je Zdravković. Zgrada će biti izgradjena u nastavku postojeće terminalne zgrade.

Mihajlo Zdravković, direktor Aerodroma Srbije

“Postojeća zgrada biće za dolazne letove, a novaza odlazne letove”, objasnio je Zdravković. “Nova terminalna zgrada sadržaće sve komercijalne sadržaje po ugledu na velike aerodrome i biće funkcionalna u smislu svih zahteva koje imaju nadležne službe koje funkcionišu na jednom aerodromu. Biće dužine 100 metara i širine 38 metara, a biće izgradjena po ubrzanoj proceduri, sredstvima iz državnog budžeta”.

Zdravković je dodao da će do kraja ove godine biti završena kompletna projektno tehnička dokumentacija a očekuje se i dobijanje građevinske dozvole kako bi sledeće godine počela izgradnja.

“Vlada Srbije je na prethodnoj sednici proglasila projekat sanacije kolovozne konkstrukcije poletno-sletne staze, izgradnju nove terminalne zgrade i proširenje platforme, za projeat od posebnog značaja. To znači da će se projekat realizovati po novom “leks specijalis” zakonu, po ubrzanoj proceduri id a je finansiranje za ove radove obezbediće se u budžetu Srbije”, kazao je Mihajlo Zdravković.

Foto: Aerodrom Niš

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je dodao da će se nakon završetka terminalne zgrade do aerodroma “Konstantin Veliki” dolaziti novom saobraćajnicom koja će biti bliže gradu i koja se neće ukrštati sa prugom, već će imati podvožnjak.

Postojeća terminalna zgrada izgradjena 1986. godine i njen kapacitet je 100.000 putnika, dok je aerodrom “Konstantin Veliki” prošle godine oborio sopstveni rekord sa 422.000 putnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com