Društvo

Niški Aerodrom dobija novo vozilo za odleđivanje

Aerodrom „Konstantin Veliki“ dobiće 32 miliona dinara iz budžeta grada Niša za nabavku vozila za sprečavanje zaledjivanja aviona, odlučeno je na poslednjoj sednici Gradskog veća.

Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Bandjur je istakao da je nabavka novog vozila potrebna zbog toga što na niškom Aerodromu trenutno postoje dva takva vozila, ali jedno je staro i kupljeno još 1971. godine, dok je drugo pokvareno.

„Aerodrom će za iznos od 32 miliona dinara povećati osnivački kapital, koji sada iznosi devet miliona dinara. Mi na taj način povećavamo cenu aerodroma, jer on vredi onoliko koliki mu je osnivački kapital“, kazao je Bandjur.

Konceptom razvoja Aerodroma od 2017. do 2022. godine predviđeno da se za zarade i za operativne troškove aerodroma ne izdvajaju sredstva iz budžeta Grada, već samo za kapitalne investicije i za opremu.

Direktor Regionalne razvojne agencije Jug Bojan Avramović pojasnio je da se vozilo kupuje prema studiji koja je rađena 2016. godine. Priznaje da se dešavalo da, pogotovo u toku zimske sezone, dođe do kvara, ali su se te situacije brzo rešavale u hodu. Osim ova dva, stara vozila, niški Aerodrom je iznajmio još jedno, najsavremenije, tako da trenutno nema problema u funkcionisanju.

“Kad pola Evropa ima problema sa sobraćajem u ovim zimskim uslovima, onda ne čudi da će i niški imati problem, posebno ako uzmemo u obzir u kakvom je stanju pre dve godine zatečena oprema”, rekao je Avramović.

On je dodao da je zadovoljan činjenicom da se ipak sa niške vazdušne luke saobraćaj normalno odvija. Pista se čisti 24 sata dnevno i samo jedan avion zbog smanjene vidljivosti nije mogao da sleti.

“Vi imate samo jedan let iz Berlina koji je usmeren ka sofijskom aerodromu u dolasku zbog smanjene vidljivosti, ali je zato dva sata kasnije taj avion došao iz Bugarske i prevezao putnike iz Niša”, ističe Avramović. “Kada stvari krenu loše, onda ide sve loše, pa se tako desilo i da se u tom trenutku pokvari i NIS-ova cisterna”, naglašava i dodaje da se takve stvari rešavaju u hodu.

Kritike su uvek dobro došle, ali treba da budu usmerene na poboljšanju rada Aerodroma.

foto: flickr.com; ilustracija

“Na žalost kritike iz Niša, ali i iz Beograda koje dobijamo se svode na nivo ličnih obračuna”, rekao je Avramović.

Razvoj aerodroma Konstantin Veliki je krenuo uzlaznom putanjom i te rezultate nam niko ne može osporiti, kategoričan je direktor RRA Jug.

“Ono što je najbitnije za nas iz Agencije je da smo mi Aerodrom uspeli da stavimo na noge. On je u prošloj godini prihodovao bez pomoći grada 238 miliona, što je najbolji finansijski rezultat u istoriji aerodroma”, podsetio je Avramović.

Grad Niš će i dalje stajati iza aerodroma, s tim što više nema subvencija za plate, za troškove, već samo za kapitalne projekte.

Aerodrom “Konstantin Veliki” drugi u Evropi po broju prevezenih putnika

Prema najnovijem ACI izveštaju niški erodrom istorijski rekordnu 2017.godinu završio je na drugom mestu u Evropi po broju prevezenih putnika.

“Aerodrom Konstantin Veliki 2017.godinu završio je sa prevezenih 331.582 putnika, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 167,8%. Upravo taj procenat niški aerodrom „Konstantin Veliki“ svrstao je u „Grupu 4″(aerodromi do 5 miliona putnika godišnje) na drugo mesto. U ovoj grupi prvo mesto zauzeo je drugi po veličini aerodrom u Bukureštu, aerodrom Banesa”, saopštio je niški Aerodrom.

U 2017.godini broj putnika u Evropi je porastao za 8,5%, od toga broj putnika na aerodromima EU porastao je za 7,7%, dok je broj putnika na ostalim evropskim aerodromima porastao za 11,4%.

I u 2018. godinu Aerodrom je započeo rastom broja putnika u odnosu na isti mesec, januar, u 2017.godini. Tokom januara sa Aerodroma Konstantin Veliki letelo je 28.459 putnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com