HronikaVideo

Niški advokat podneo prvu tužbu protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma (VIDEO)

Advokat Srđan Aleksić podneo je Višem sudu u Beogradu prvu pojedinačnu privatnu tužbu protiv NATO sa zahtevom za odštetu zbog obolevanja usled bombardovanja osiromašenim uranijumom.

On je u intervjuu Niškim Vestima kazao da je tužbu podneo aktivni oficir Vojske Srbije koji je oboleo od kancera. Vojnik je tokom bombardovanja 1999.  boravio u oblasti sadašnje Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije koja je gotovo svakodnevno gađana municijom sa osiromašenim uranijumom.

„Na isti način na koji je moj kolega Anđelo Tartalja, advokat iz Rima, zastupao italijanske vojnike i civile koji su boravili na Kosovu i Metohiji, i koji je već dobio 181 presudu, tako mi podnosimo tužbe u ime oficira, vojnika na služenju vojnog roka, policajaca i ratnih vojnih rezervista koji su boravili na Kosmetu i koji su od tada oboleli od nekog oblika kancera. Smatramo da su članice NATO pakta odgovorne za naknadu štete srpskim građanima zbog ekološke katastrofe. Mi smo se ovde fokusirali na ekološku katastrofu. Zagadili su život, vodu i hranu na jugu Srbije. Pričamo o mestima za koja su priznali da su ih bombardovali osiromašenim uranijumom. Građani koji žive u tim mestima imaju jednako pravo, kao građani Italije, da im se nadoknadi šteta“, pojasnio je Aleksić.

Smatra da građani Srbije kojima je povređeno pravo na život, jer obolevaju od osiromašenog uranijuma koji je bačen u nelegalnoj NATO agresiji 1999. godine, imaju jednaka prava kao i građani Italije.

Aleksić je naveo da tužba sadrži dokaze iz SAD, Svetske zdravstvene organizacije, o kancerogenom uticaju osiromašenog uranijuma, domaću i stranu sudsku praksu i presude.

„Očekujemo da će naš sud kad uporedi svu sudsku praksu i dokaze sigurno doneti poštene odluke, kakve su doneli sud i sudije u Italiji. Mi ćemo da tražimo najmanje oko 100.000 evra za svakog obolelog od kancera, a u Italiji je to mnogo više, računajući da je to neki minimum“, rekao je Aleksić.

Niški advokat kaže da će sačekati da vidi kakav će biti odgovor suda, a da ostalo sledi posle odgovora NATO-a, koji očekuje u julu.

On je podsetio da je na Srbiju NATO bacio 15 tona osiromašenog uranijuma koji utiče na razvoj sedam do osam vrsta kancera i identični su onim kancerima od kojih je obolelo 7.600 italijanskih vojnika koji su boravili na Kosmetu i u BiH, od kojih je 400 preminulo.

Aleksić je najavio da će još četiri tužbe biti podnesene parničnom odeljenju viših sudova u Vranju, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

I kineska CCTV napravi prilog, u kome su sagovornici bili niški advokat Srđan Aleksić i direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Sbije, prof. dr Danica Grujičić. Za ovu temu zainteresovali su se i ruski, ali i mnogi drugi mediji u čitavom svetu.

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/10504299

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. srpska advokatura je na najnizim mogucim granama…dobrim delom za to je kumovalo neselektivno fabrikovanje kadrova i veliki broj pravnih fakulteta…u moje vreme na niškom pravnom fakultetu diplomiralo ih je 5-6 godišnje…sada niko ne broji…ipak…ovo što radi Aleksić je niže od najnižeg…ne mogu da verujem da postoji neko ko može ovako da se igra sa osećanjima gradjana Srbije kao što to radi ovaj čovek…nikada nije dokazana veza izmedju osiromašenog uranijuma i raka…baš nikada…to i na stranu…kako de se sprovedu odluke suda…ko će da se odazove pozivu za tuženog…ima hiljadu pitanja na koja nema odgovora i aleksić za rad lične promocije tera po svom…tako je radio i sa rezervistima…sramota…pa zar ne moće advokatska komora ovo da spreči …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com