Društvo

Нишке Вести би изгледале овако ако питата професора Свету (ВИДЕО)

“Deca se slabo koriste ćirilicom, sve lošije pišu i ja sam morao nešto da preduzmem”, kaže za Niške Vesti niški profesor Tehničkog obrazovanja u penziji Sveta Bojković, koji je napravio ćiriličnu slagalicu u nameri da upravo ona postane pomoćno nastavno-obrazovno sredstvo.

Bojković je više od četiri decenije radio kao nastavnik, predajući tehničko i kroz čitav svoj radni vek primetio da deca sve gore pišu i malo koriste ćirilicu.

Đaci danas imaju nečitak rukopis, a posebno je loša situacija kada su pisana slova u pitanju.

“Učenici i kada sami napišu, teško pročitaju šta su napisali. Usporeno pišu ćirilicu i ne zna se da li je lošije napisano ili slabo razumljivo”, каže ovaj profesor u penziji.

Svetina ćirilična slagalica je jednostavne izrade, nije skupa i trenutno može da se nabavi samo kod njega. Ima 138 delova, 30 velikih, 88 malih slova i 10 znakova tačke i zapete.

Ovo pomoćno nastavno sredstva trebalo bi da pomogne đacima da lakše nauče i bolje se koriste našom azbukom. Nije rezervisana samo za učenje u školi već je dobra za kućnu zabavu gde bake i deke mogu da se zabave sa unucima.

“Moramo da negujmo i naše pismo poštujemo”, ističe Bojković.

Sveta je u penziji već dve godine i kaže odavno želi da promoviše svoj izum, sprečila ga je korona. Kroz svoj radni vek izradio je i posebna svedočanstva za školu u Čokotu gde je radio, nikada nisu ušla u upotrebu. Ovaj daroviti penzioner izradio je i šablone za isposivanje kako štampanih tako i pisanih slova ćirilice.

“Ovi šabloni dobri su za mališane predškolskog uzrasta i prvake, najviše za decu koja nastavu pohađaju po inkluzivnom sistemu”, istiće Bojković koji je u redakciju Niških Vesti doneo šablone i slagalicu, te su novinari odmah prionuli na posao i dobro se zabavili.

Ono čemu teži ovaj niški penzioner jeste da mu novinari pomognu u nameri da svoj izum “ovekoveči” kao pomoćno nastavno sredstvo.

“Potrebno je da se više piča o značaju ove slagalice kako bi niška Školska uprava i Ministarstvo prosvete prepoznali ovaj izum kao pomoćno nastavno sredstva. Boriću se da ga uvedem u škole jer znam da je tamo najpotrebniji, baš ovaj izum”, završava Bojković.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Niške Vesti (@niskevesti)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com