Društvo

Niške škole pune blizanaca

Ove godine u školama Nišavskog upravnog okruga završni ispit polagalo i 60 parova blizanaca koji, ukoliko žele, mogu da upišu istu školu. Ministarstvo prosvete je pre tri godine uvelo novinu koja se odnosi upravo na upis blizanaca. Prema toj novini blizanci ili trojke mogu da budu raspoređeni u isti školu samo pod određenim uslovima, a to znači da, osim što su oni identični, i sve ostalo mora da bude identično.

„Da bi blizanci bili upisani u istu školu moraju da imaju potpuno identično popunjene liste želja. Praktično to znači da u njihovim listama želja škole, smerovi i obrazobni profili moraju da budu upisani istim redosledom. Osim toga, moraju da imaju i isti broj unetih želja, odnono, ne može jedan od blizanaca da navede 11, a drugi 12 želja. Samo ukoliko su im liste želja identične oni mogu da budu rapoređeni u istu školu“, kažu nadležni i dodaju da se kod ovakvih slučajeva, ako neko od blizanaca ima manji broj bodova, njemu dodaju bodovi do broja poena koje je osvojio drugi blizanac.

Kod upisa blizanaca, a u Nišavskom upravnom okrugu, mora se priznati, ove godine ih je bilo dosta, važi i pravilo da, ukoliko žele da idu u istu školu moraju oboje da pređu odgovarajući prag bodova. Ako jedan blizanac ima više od 50 bodova što je prag da bi se upisala četvorogodišnja škola, i drugi mora da ima 50 ili više od 50 bodova kako bi školovanje nastavili u ostoj učionici. Ukoliko jedan od njih ima manje od ovog broja poena ne mogu da postanu đaci iste škole. Blizanci se tada rapoređuju u školama za koje imaju odgovarajući broj poena.

Sve češći slučaj da blizanci upisuju različite škole, pa se tako dešava da jedan od njih upiše Muzičku školu jer je tamo polagao prijemni, a drugi Umetničku jer je to bio njegov izbor.

Konačne liste želja biće objavljene u sredu 3. jula , a raspored učenika po školama biće objavljen 7. jula. Osnovci će se u srednje škole upisivati 8. i 9. jula. Inače u Nišavskom upravnom okrugu završni ispit je polagalo 3.607 osnovaca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com