Stari Niš

Niške male i naselja – CRVENI KRST

Posle osnianja Crvenog Krsta u raznim delovima Evrope, i u Srbiji je 1878. godine osnovana organizacija Crvenog Krsta. Na toj osnovi počela je izgradnja skladišta za sanitetski i drugi materijal.

Posle Beograda, drugo takvo skladište podignuto je u Nišu 1887. godine i dobilo naziv glavno sanitetsko skladište Crvenog krsta, Niš.

srpskaistorija.com

Kamen temeljac skladišta je postavljen svečano uz prisustvo brojnih zvanica 4. maja 1887. godine pored beogradske zelezničke pruge i u prostoru današnjeg “Blok signala”.

S tim u vezi i železnička postaja (stanica) pored pruge dobila je naziv Crveni krst. U vezi s gornjim događajem, i deo današnje ulice 12. februar kroz Beograd malu dobio je i nosio naziv Ulica Crveni krst. Ali, am prostor na ravni uz beogradski put i pored železničke stanice, predstavljao je polje (njive, šikare, šumarke) sve do posle Prvog svetskog rata, premda se naziv Crveni krst oko istoimene železničke stanice nasve ustalio.

foto: Wikipedia

Prvi objekti su sagrađeni u ovom prostoru posle Prvog svetskog rata bili su: Mostovska radionica (1922.), slagališta (vojna drvara, vojno skladište sena itd.), ložionica i Fabrika Duvana (1926/30.). S tim je na Crvenom krstu počela da izrasta jedna od industrijskuh i skladišnih zona Niša.

Industrija i radna zona skladišta privukli su naseljavanje, koje je, s pojedinim prizemnim i neuglednim, grupacijama kuća krenulo od Beograd male, mahom levom stranom puta. U pravcu Aerodroma, čim se pređe pruga, pružalo se veliko imanje Ceke Đorđevića Premetarca, koje je od 1920/22. godine počelo da se parceliše.

foto: zeleznice.in.rs:808

Tokom 1930/1940. godine intenzitet je poprimio popriličan zamah, da bi, pred Drugi svetski rat, prostor Crvenog krsta, kasarnom konjičkog kluba “Obilić”, Mostovskom radionicom i Fabrikom duvana kao i nekoliko grupacija stambenih kuća. Pod okupacijom 1941/1944. godine nacistički okupator je skladište vojne opreme u sastavu Konjičkog pika preuredio u zloglasni koncentracioni logor (danas muzej na Crvenom krstu).

Posle Drugog svetskog rata razvoj se nastavio još intenzivnijim tempom, prekoračivši granice Crvenog krsta kako u pravcu Aerodroma (naselje “Šljaka”), tako i u prravcu Toponice i Donjeg Komrena. Nekadašnja zgrada Crvenog krsta, građena prema projektu Ante Aleksiča, a uređena od strane preduzimača Koste Spasića iz Niša, otkupljena je i otišla u u sastav RO “Blok Signal”….

Mapio.net

Izvor:
Enciklopedija Niša, 1995
Istorija Niša I
Istorijski arhiv Niš
Niški Vesnik
Wikipedia

priredio na stranici:
Novaković Č. Milan

 

 

Tekst je deo projekta “Upoznajte Crveni krst” koji je podržan od strane GO Crveni krst, a u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2017.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com