Stari Niš

Niške male i naselja: ARNAUT – PAZAR

Arnaut-pazar je stari naziv za nekadašnju (u 19. i početkom 20. veka) glavnu gradsku pijacu, koja se poklapala sa današnjim trgovima Pavla Stojkovića i trga Kralja Aleksandra.

Naziv je ušao u upotrebu sredinom 18. veka, a pijaca se formirala u prvoj polovini 18. veka. Posle Požarevačkog mira 1718. godine Abdurahman-efendija, deferdar, prodao je niškim jamacima (mladim janičarima) 18 parcela za dućane i parcelu 40×40 aršina Ibrahim baši Bagdadliji za Han, blizu Prokupačke kapije male, sa spoljašnje strane varoškog plota (jarka) današnje ulice Nikole Pašića i Marka Oreškovića.

Oko sagrađenih dućana i Ibrahimovog hana formiralo se jezgro buduće pijace izvan varoškog jarka, koja se već sredinom 18. veka pominje kao Arnaut-pazar. Zbog noćnih tuča i obračuna junaka prostor oko Ibrahimovog-hana (nazvanog Paprika han) dugo je u 18. veku važio za najozloglašenije mesto. U 19. veku Arnaut-pazar je glavna i najveća pijaca Niša…..

foto: Milan Novaković

Posle Oslobođenja od Turaka Z.Živanović opisuje (1882) Arnaut pazar sledećim rečima …

“Glavna je pijaca na sredini varoši oko sadašnjeg Arnaut pazara, pred opštinskom kućom i na prostoru iza Arnaut pazara pošavla leskovačkom drumu. No, kad je subotom pazarni dan, sav se Niš pretvori u pijacu: toliko dođe sveta, kola, kupaca i prodavaca, da je čoveku milo videti”.

Opisujući Arnaut Pazar na pazarni dan Z. Zivanović, dalje, veli:

“Na glavnoj raskrsnici, tj. Arnaut pazaru, sede žene u velikom broju. Jedna prodaje vunu, druga čarape, treća izatkano platno, četvrta široke pojaseve, petoj se među prstima okreće tanko vreteno, šesta prodaje sukno…. Skoro svaka žena nosi na uprti na leđima po jedno detence …. Ima tu sveta i poizdaleka ” ….

Oko 1910. godine (kazivanje Nadezde Nikolić, učiteljice) Arnaut pazar je u delu današnjeg Trga Pavla Stojkovića predstavljao je ulicu opšteg tipa, naročito za prodaju domaćih rukotvorina, zeleniša i živine. Deo koji danas pripada Vojski Srbije, predstavljao je 1910. godine veliku utrinu bez drveća, kaldrmisanu turskom kaldrmom, na sredini se nalazila česma. U ovom delu je bila skoncentrisana trgovina sa žitom. Pšenica, kukuruz, ovas su se prodavali i kupovali u vrećama, a dopremali se volovskim kolima ili konjima.

Na mestu gde su danas Pravni i Ekonomski fakultet nalazila se velika Živkovićeva magaza (zgrada na sprat), kao i mnogi brojni dućani, dućančići i magacini za žitarice. Na suprotnoj strani trga, u sektoru ulice Nikole Pašića ka staroj Opštini, nalazili su se pretežno zanatski dućani: papudžija, krojača, farbara, ćurčija, kozara, kolara, kafedžija i drugih. Na Arnaut pazaru prodavana je i druga roba: seno, slama, drvo, bostan (iz volovskih kola).

Arnaut pazar kao funkcionalni prostor (pijaca) i kao naziv počeo se gasiti iz upotrebe između dva svetska rata. Na mesto pijace i starog naziva su formirani današnji trgovi. Posle Drugog svetskog rata naziv Arnaut pazar sasvim se ugasio i nestao iz upotrebe ….

Literatura:
Enciklopedija Niša, 1995.
Istorija Niša I
“Niš i Niške znamenitosti”
Hans Dernšvam
Pisma putopisaca

priredio na stranici:
Novaković Č. Milan

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com