Društvo

Niške gradske opštine iniciraju izmene pravila konkursa za domaće fondove

Da bi gradske opštine mogle samostalno da konkurišu kod resornih ministarstava sa projektima koji se tiču njihovog razvoja, Gradsko veće usvojilo je predlog da Skupština grada Niša predloži Vladi Republike Srbije izmenu uslova za apliciranje projektima po konkursima koje raspisuju resorna ministarstva.

Prema sadašnjim zakonskim pravilima konkursa nadležnih ministarstava gradske opštine ne mogu samostalno odnosno bez podrške Grada Niša da apliciraju za sredstva, kaže Ljiljana Berić, član statutarne komisije.

Kako gradske opštine nisu jedinice lokalne samouprave već organ Grada Niša, one kao takve ne mogu same da konkurišu za projekte koje finansiraju republička ministarstva. Gradske opštine samostalno mogu da konkurišu za sredstva iz IPA fondova koji podržavaju međunarodne i prekogranične projekte, ali ne i za sredstva iz domaćih fondova republičkih ministarstava. To je problem koji postoji godinama, jer se ispred projekata gradskih opština kao predlagač mora pojaviti Grad Niš, a koji može da podrži samo po jedan projekat svake opštine“, objašnjava Berić.

Konkretan predlog Skupštine grada Niša Vladi Republike Srbije bi bio da ministarstva ne raspisuju konkurse samo za jedinice lokalne samouprave, već i za gradove, opštine i gradske opštine, dodaje Berić.

Ovaj predlog za sve niške opštine inicirala je Gradska opština Pantelej i koja bi, ukoliko Vlada Srbije prihvati predlog Skupštine grada Niša, odmah bila spremna da kod resornih ministarstava konkuriše projektima za razvoj poljoprivrede i turizma a koji, između ostalog, podrazumevaju izgradnju etno kuće na Čegru i uređenje ski staze na Kameničkom visu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com