Društvo

Niške četvorke proslavile punoletstvo!

Niške četvorke, Veljko, Natalija, Radovan i Anđela Milenković, proslavile su svoj 18 rođendan i svi zajedno u istom trenutku, kako su i rođeni, zakoračili su u svet odraslih.

Rođenadan su proslavili sa puno prijatelja, jer kako kaže majka Lidija, u njihovoj porodici se od njihovog rođenja pa sve do sada sve množi sa četiri. Pa je tako bilo i sa zvanicama na rođendanu. Nikome to nije smetalo jer je sve bilo još veselije i nasmejanije.

A u porodici Milenković, i pored svih muka i problema sa kojima su se svih ovih godina nosili smeh je jedina stvar koja ne manjka. Čini se da o ovoj šestočlanoj, sa njima živi i baka Marina, pa slobodno može da se kaže sedmočlanoj porodici, može da se napiše roman. Mada su četvorke sada odrasle i sami mogu da donose odluke i dalje se, po navici, oslanjaju jedni na druge i na roditelje.

Drže se zajedno, sve dele, ali među njima, ipak, ima razlika. Kako kaže mama Lidija, svako od njih nosi neku svoju ličnu crtu i osobinu.

Najstariji je Veljko, on je prvu rođen pre 18 godina 21. novembra. Onda je minut kasnije na svet došla Natalija, pa Radovan dva minuta posle Veljka, a Anđela je prvi put zaplakala minut posle Radovana. Ta četiri minuta su promenila ceo život porodice Milenković, mame Lidije i oca Radovana.

„Nije bilo lako kada odjednom dobijete četiri bebe, ali sada, posle 18 godina, kada se osvrnem, vidim samo jednu veliku i srećnu porodicu“, kaže mama Lidija. „Posebno nam je dragi to što se oni međusobno slažu, pomažu jedno drugo, drže se uvek zajedno. Sada su pri kraju srednjoškolskog obrazovanja i pred njima je velika odluka, kako nastaviti dalje. Naša je želja da izaberu ono što vole i da sebe ostvare kroz karijere koje su pred njima“.

Vrema kada su „zakoračili u svet odrsalih“ donelo im je nove izazove, ali je za njih to trenutak i kada će svako, birajući put za budućnost, krenuti u nekom svom smeru.
Do sada su uvek bili zajedno, u vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi. Učenici su četvrte godine Medicinske škole u Nišu.

„Voleo bih da upišem Pravni fakultet i da ostanem ovde“, kaže Veljko.

Radovan razmišlja na drugi način. On je sportski tip, trenira odbojku pa je njegov logičan izbor Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Natalija želi da ostane u svetu medicine pa je izabrala višu medicinsku školu, a Anđelija, koja je i najmlađa, kaže da obožava decu i da se igra sa njima te je otuda njen izbor pedagoška škola. Ali i u svom „razilaženju“ oni su pronašli zajedničku nit, a to je želja da ostanu u Srbiji.

„Nećemo dozvoliti da nas bilo šta razdoviji jer smo uvek tu jedni za druge.”

Mama Lidija se sa setom seća prvih dana provednih sa četvorkama. Bile su to za nju slatke muke. Ne krije da je ostala željna igre sa njima što i danas na neki način pokušava da nadoknadi. Svi zajedno su prošli težak put njihovog odrastanja, a u tome su pomagale Lidijina i Radetova mama koja je i sada uvek na usluzi unucima. Baka Marina za njih sprema obroke, ispraća ih i dočekuje iz škole.

I pored svih problema sa kojima se sreću Milenkovići su pravi primer da sreća može da se pronađe i u malim stvarima i da je najvažnija ljubav koju oni gaje u svom domu.

„Stalo nam je do toga da naša deca ostvare sebe kao osobe, da postanu dobri ljudi što već sada jesu. Znamo da nas čeka još puno izazova, ali smo spremni na sve i sve da prebrodimo. Kako četvorke rade, tako nam i troškovi rastu, ali smo navikli na to. Suprug drži igraonicu, ja radim u Centru za socijalni rad ali nisam u stalnom radnom odnosu, a više nećemo dobijati platu na koju smo imali pravo dok deca nisu napunila osamnaest godina. Medjutim, iz svake situacije smo izlazili kao pobednici i u ono vreme kada nam je bilo najteže. Sami smo platili vantelesnu oplodnju, u to vreme nije bilo ni roditeljskog dodatka, sve je bilo teško ali sada je divno. Ništa ne bih menjala, možda bi ih samo više grlila i ljubila, jer dok su bili mali nisam nikada imala dovoljno vremena za to, mada sam, opet, svaki trenutak poklanjala njima”, kaže mama Lidija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com