Kultura

Niške balerine briljirale na Balkanskoj olimpijadi u Beogradu

Da Niš ima čime da se ponosi pokazale su male balerine koje su se sa Balkanske olimpijade umetnosti i igre, održane u Beogradu vratile sa medaljama. Naš grad predstavljale su dve baletske škole, “Školica klasičnog baleta Marija” i Ruski baletski studio “Akademija”.

Konkurencija je bila više nego ozbiljna, jer su, sem srpskih klubova, nastupile i balerine iz Rusije, Grčke, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Foto: privatna arhiva

Balerine Ruskog baletskog studija “Akademija” iz Niša osvojile su čak 12 zlatnih medalja kako u grupnim koreografijama, tako i u solo nastupima. Zlatne medalje, ukupno devet, u svim kategorijama pripale su i belerinama Škole klasičnog baleta “Marija”  .

Šta sve mogu dok su na sceni pokazale su devojčice starosti od tri do 12 godina. I sve su zablistale u punom sjaju.

Foto: privatna arhiva

“Učešće na ovakvom događaju je posebno dragoceno za decu. Praksa je bitna kako bi postale odlične balerine i umetnice, a izlazak na scenu pomaže da se opuste i steknu samopouzdanje”, rekla je koreograf Ruskog baletskog studija “Akademija” Vladislave Milosavljević.

Zlatne medalje u solo nastupima osvojile su Dunja Simić, Lena Janić, Minja Živković, Katarina Stošić. Lenka Milićević i Anika Nikić u dve kategorije zasijale zlatnim sjajem. U grupnom izvođenju koreografije pobedile su male balareine sa koreografijom Veseli pilići, njima su se pridružile balerine koje su izvele koreografiju Polka exercises, zatim valcer Georgija Sviridova, kao i Razigrani konjić.

U grupnim i solo nastupima predstavila se i baletska škola koreografa Marije Senćanski. One su se predstavile varijacijama iz Žizele, Don Kihota, Uspavane lepotice i Krcka Orašćića.
“Na gotovo svim takmičenjima na kojima učestvujemo uglavnom osvajamo prva mesta. I na ovom takmičenju, gde je učestvovao veliki broj zemalja i možda najveći broj takmičara kada je u pitanju Balkanskanka olimpijada umetnosti i igre, naše balerine, koje se predstavljaju isključivo klasičnim baletom pokazale su umeće koje su godinama sticale. Za njihov trud i rad zasluženo su nagrađene medaljama”, istakla je koreograf Marija Senćanski.

Marija Senćanski kaže da u Nišu postoji veliko interesovanje za klasični balet među mlađim devojčicama i da one uspešno odgovaraju ovoj, više nego zahtevnoj, umetnosti.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com