NIŠKE ANEGDOTE XIX i XX veka: Englez i „niško papriče“

Ratne 1914/15, u Nišu se obreo i diplomatski kor iz Beograda, strani dopisnici.
Strane diplomate su obedovale i često boravile u prostorijama „Bela kafana“, najboljem restoranu u gradu. Za ručkom ili večerom, tu su se mogli videti i francuski piloti, hirurzi Crvenog krsta, osoblje britanskih i američkih ratnih bolnica, srpski oficiri svih činova, lokalni novinari i vladini zvaničnici.
Jelovnik ove kafane jedva da je podsećao na neke francuske i engleske restorane, ali strane diplomate i novinari su se nekako privikavali. Nekima se ta hrana, čak, i dopala.
Gordonu Gordonu Smitu (boravio u Nišu, septembra i oktobra 1915), svakako najpopularnijem izveštaču u Engleskoj i Americi, nisu mogle da promaknu prave-pravcate suze gostiju „Bele kafane“, dok su obedovale.
Geslo ovdašnjeg glavnog kuvara, primetio je, bilo je: „Кad god si u dilemi kakvo jelo da pripremiš, obavezno u njega stavi papričicu!“, zato je ne jednom viknuo u kafani:
Gotovo svako jelo, ovde, ima ukus buktinje…
izvor:
NIŠKE ANEGDOTE XIX i XX veka
autor: Vidosav Petrović
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.