Društvo

Niška tvrdjava ovog vikenda utočište vitezova i princeza

Vitezovi u oklopima, strelci, princeze, šatori u kojima su ljudi živeli u srednjem veku, samo je delić onoga što mogu da vide svi oni koji ovog vikenda posete Nišku tvrdjavu i medjunnarodni festival vitezova “Zaštitnici tvrdjave”.

Festival je sinoć otvoren svečanim defileom učesnika i borbama viteških družina.

Mačevi, koplja, sekira i drugo viteško oružje sevali su i pucali sinoć po oklopima vitezova, na veliko oduševljenje brojnih Nišlija a naročito onih najmladjih.

Festival će trajati do sutra, a posetioci će u tvrdjavi moći da prisustvuju borbama vitezova i takmičenju u ispijanju viteškog piva, moći će takodje da posete srednjevokovnu pijacu, da učestvuju u školi gadjanja lukom i strelom, školi jahanja i radionici izrade srednjevekovnog oklopa, mača i koplja.

Prema rečima organizatora Dušana Hadžića iz udruženja “Zmajeva griva” festival “Zaštitnici tvrdjave” okupio je u Nišu stotinak vitezova, strelaca i princeza iz čitave Srbije, ali i Bugarske, Belgije i Slovačke.

Dušan Hadžić, Zmajeve grive

“Za nas predstavlja veliku čast što u borbama učestvuju i veoma iskusni vitezovi iz Belgije i Slovačke. Oni su za viteške borbe ono što su fudbalu recimo Real iz Madrida ili Inter iz Milana”, kazao je Hadžić.

On je dodao da se viteške brorbe redovno organizuju širom Evrope, a pojedine od njih imaju i više od 2.000 učesnika.

“Borba se zasniva na poštenju. Svaki udarac u glavu smatra se smtonosnim i vitez mora da padne posle njega. Takodje mora da padne ukoliko dobije veoma jak udarac u telo”, objasnio je Hadžić.

On je podsetio da je Niš prošle godine prvi put bio domaćin vitezova, ali je ove godine festival sa jednog dana produžen na tri, a osim domaćih tu su i učesnici iz inostranstva.

Foto: Branko Stefanović

Borbe vitezova danas je organizovane na zelenoj površini u Tvrdjavi, a večeras će boti na Letnjoj pozornici.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com