Stari NišVideo

Niška tvrđava, impozantno utvrđenje, simbol Niša i jednog prohujalog vremena (VIDEO)

Niška tvrđava, impozantno utvrđenje koje već dva milenijuma svedoči o bogatoj istoriji Niša, nezaobilazno je mesto turista. Izgrađena je na ostacima antičkog i srednjovekovnog utvrđenja. U antičkom periodu niško utvrđenje se pominje kao snažan kastrum, za koji rimski istoričar 6. veka, Amijan Marcelin, tvrdi da je „više puta opsedan, ali se nikada nije predao niti bi osvojen“. Priča je mnogo, jer se iza njenih zidina kriju mnogi objekti iz različitih istorijskih perioda. U jednom delu leži carski grad, vizantijski grad, mnogo toga ostalo je neotkriveno i mistično, što će u vremenu isped nas, dati Nišu još bogatije kulturno istorijsko nasleđe.

Svedok jednog prohujalog vremena, simbol oslobođenja, ali i utvrđenje po kojoj je Niš prepoznatljiv.

Po svom današnjem stanju, spada među najočuvanije utvrde tog tipa u Srbiji i na središnjem delu Balkanskog poluostrva Njena poligonalna osnova, sa osam bastionih terasa, izgrađena je na ostacima antičkog, vizantijskog i srednjovekovnog utvrđenja. Visina bedema je 8,0 m, a prosečna debljina 3,0 m, dok je ukupna dužina bedema 2.100 m. Bila je spolja opasana rovom, a, u okviru bedema ima površinu od preko 20 hektara.

Tokom svoje viševekovne istorije, prvobitna niška Tvrđava na čijem prostoru se nalazi današnja turska Trvrđava, bila je u posedu mnogih država, počevši od Rimljana čiji se car Konstantin rodio nedaleko od današnjeg Niša, preko Stefana Nemanje koji je u njoj neko vreme držao svoju prestonicu krajem 12. veka do Osmanlija koje su je zauzele 1395. godine. U sklopu tvrđave se danas nalazi brojni turistički sadržaji, prodavnice suvenira, likovne galerije, ugostiteljski objekti i letnja pozornica koja predstavlja svojevrstan kulturni centar grada tokom letnjih meseci.

Niška tvrđava predstavlja kompleksni spomenik kulture i najmonumentalniju urbanističku dominantu centralnog područja grada Niša. Ona se nalazi na teritoriji Gradske opštine Crveni krst i predstavlja najposećenije turističkog mesto ovog dela Srbije.

______________________________________________________________________________________________________________

Tekst je nastao kao sastavni deo projekta “Priče iz Crvenog krsta” koji je odobren od GO Crveni krst na Konkusu za podršku medijskih projekata u 2021. godini. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne predstavljaju nužno stavove sufinansijera.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com