Društvo

Niška tvrđava festivalska oaza

Niška tvrđava pored istorijskog ima i veliki kulturni značaj za grad. Galerije, paviljoni, letnja pozornica, plato mesta su na kojima živi niška kultura, naročito u letnjim mesecima. Najznačajniji su Nišville, Filmski susreti i Nisomnija ali i brojni drugi koncerti koji se u toku godine organizuju u ovoj oazi kulture Gradske opštine Crveni krst i Grada Niša.

Najpoznatiji je svakako jedan od najvećih džez festivala u Evropi “Nišville”, koji se u tvrđavi održava sredinom avgusta od 1995. godine. Turistička organizacija Srbije uvrstila je “Nišville” u svoju zvaničnu sajamsku ponudu, a mnoge domaće i strane turističke agencije pozivaju zaljubljenike u džez da posete Srbiju i mitski grad Niš. Ugledni britanski dnevni list “The Guardien” uvrstio je niški festival među 10 najboljih u svetu.

Pored džez festivala ti su i Filmski susreti, festival glumačkih ostvarenja. Počeo sa radom davne 1966. na inicijativu Udruženja filmskih glumaca Srbije, projekcijom filmova na letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi i nastavlja do današnjih dana. Tokom trajanja festivala Niš glumci su ti koji “vladaju” gradom, svečanim uručivanjem ključeva Grada Predsedniku žirija od strane Gradonačelnika Niša, koji po prijemu ključa uzvikuje:”Kolege glumci, tvrđava je naša!”, grad se predaje glumcima.

Nisomnija je najmljađi festival, zamišljena kao muzički festival unutar zidina Tvrđave, uz razne muzičke pravce od elektronskih tonova brojnih DJ-eva, hip-hopa do pop i rok zvukova domaćih i stranih izvođača.

Osim festivala, tokom godine Tvrđava nudi još mnoštvo sadržaja, kulturnih, zabavnih, istoriskih. Omiljeno je mesto Nišlija kako za popdnevne i vikend šetnje tako i za provod i zabavu.

Tekst je deo projekta “Upoznajte Crveni krst” koji je podržan od strane GO Crveni krst, a u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2017.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com