Društvo

Niška tvrđava, čuvar grada

Tvrdoglavi stražar koji svoju funkciju već 2 milenijuma ne prepušta nikome, nadživela je sve ljudske straže koje su je na ovim prostorima čuvale. Nišku tvrđavu, jedno od najočuvnijih utvrđenja na Balkanu, brani ljubomorno njena Nišava vekovima unazad.

Niška tvrđava je sagrađena polovinom 2. veka, kada se ime grada Niša prvi put pojavljuje u pisanim izvorima.  Tokom 4. veka postaje stecište rimskih imperatora, bude srušena i obnovljena u 5. veku, onda sledi još jedan sukob, ovaj put sa Slovenima, pa onda sa Turcima, pa onda opet dolaze Srbi, nikome nije dosadilo  ratovanje zarad posedovanja ove “dame”.

Niška tvrđava kakvom je danas poznajemo podignuta je na ostacima antičkog i srednjevekovnog utvrđenja početkom 18. veka. Sultanovom poveljom od 19. februara 1719. odlučeno je da se u Nišu izgradi jaka tvrđava. Dovedeni su majstori iz Carigrada, a bedem je zidalo 400 zidara. Završetak radova obeležen je raznim svečanostima i postavljanjem ploče na Stambol kapiji u leto 1723. godine.

Obrisi svih ovih epoha od 2. veka do danas mogu se videti u unutrašnjosti današnje Tvrđave. Arheološka nalazišta koja svedoče o antičkom i rimsko-vizantijskom i srednjevekovnom periodu.

Čitava magija ovog mesta leži u bezbroj vođenih ratova, vojnih sudara, i započetih i završenih ljubavnih priča o kojima će tačni podaci večito ostati tajanstveni. A istorija tvrđave je duža čak i od lekcije što vas čeka nakon pokušaja šale sa roditeljima.

Danas se na tvrđavi nalazi letnja pozornica, na kojoj se održavaju razne manifestacije: Filmski festival, Horske svečanosti, “Nišvil” – džez festival i drugi.

Tekst je deo projekta “Upoznajte Crveni krst” koji je podržan od strane GO Crveni krst, a u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2017.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com