Društvo

Niška trpeza zdrave hrane

Mesec oktobar je proglašen Mesecom zdrave hrane i fizičke aktivnosti, a s obzirom da Ugostiteljsko – turistička škola iz Niša godinama neguje tradiciju zdrave i ukusne hrane, i ove godine obeležila je Svetski dan zdrave hrane i ugostila mnogobrojne posetioce iz privrede.

Ovo obeležavanje, koje je nazvano „ Niška trpeza zdrave hrane“, na najbolji mogući način je pokazalo da je zdrava hrana sa ukusom tradicije i te kako bliska ljudima sa našeg podneblja i da nije teško biti zdrav samo ako se malo potrudimo.

Osim što su gosti bili u prilici da slušaju predavanja eminentnih nutricionista, takođe su mogli i da uživaju u trpezi sa zdravim specijalitetima koju su pripremile vredne ruke učenika Ugostiteljsko- turističke škole uz pomoć svojih nastavnika.

„U svetu ima 2,5 milijarde gojaznih ljudi koji imaju 10 posto više od idealne težine, 700 miliona ljudi je u svetu koji su patološki gojazni. Samo ovaj podatak govori da je potrebno da se uradi nešto radikalnije kada se radi o načinu ishrane. Ono što stručnjacima otežava posao kada se radi o ishrani to je brza hrana koja uništva organizam preteranom masnoćom, sa puno belog šećera, sa malo povrća i voća. Uz smanjenu fizičku aktivnost i puno sedenja na poslu ili kod kuće uz kompjuter i veliki broj mladih ljudi bude gojazno.Tu je značaj Ugostiteljske škole i Ugostiteljsko turističkih poslanika koji se bave ovom problematikom i školuju kadrove koji se naučno bave problemima i greškama u ishrani i načinom da se to prevaziđe“, kaže Ljiljana Stojanović, nutricionista i dijatetičar.

Najevći neprijatelji zdrave ishrane su puno masnoće, slana hrana, neraznovrsna hrana i malo unošenje presne hrane i žitarica.

Nakon toga, posetioci manifestacije su imali priliku da probaju zdravu hranu koju su učenici odabrali za ovaj događaj, a na trpezi se našla prava simfonija zdravih jela: heljdina pita sa spanaćem, sukana pita, proja sa zrnevljem, halumi sir, slane torte od spanaća i šargarepe, pečeno voće, čips od paškanata i celera, ratatuji, hleb sa karfiolom, hleb sa bananaom i intergralni hleb sa zrnevljem, integralni mafini sa suvim voćem, dinstana bundeva i potaž od bundeve, namaz sa medom i bananom.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com