Ekonomija

Niška toplana u projektu za povećanje energetske efikasnosti

Pomoćnik direktora Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID, Brok Birman potpiso je Memorandum o razumevanju sa gradonačelnicima Niša, Čačka i Pančeva, čime je otpočeo novi projekat koji ima za cilj unapređenje efikasnosti gradskih toplana u ovim gradovima. Memorandum su potpisali gradonačelnik Niša Darko Bulatović, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i zamenica gradonačelnika Čačka Milica Dačić. Projekat za energetsku efikasnost u Srbiji trajaće dve godine, a njegova vredan je 2,1 milion dolara.

Cilj je smanjenje potrošnje energenata kroz poboljšanu efikasnost grejanja na lokalnom nivou.

„Unapređenje efikasnotsi toplana u Srbiji od ključne je važnosti kako bi građani Srbije stalno imali pristup pouzdanom i priuštivom grejanju“, rekao je Birman. „ USAID je ušao u partnerstvo sa gradovima Niš, Pančevo i Čačak kako bismo sufinansirali ulaganja koja će omogućiti gradskim toplanama da rade efikasnije i održavanje dok u isto vreme održavaju nivo usluge koju pružaju potrošačima“.

Foto: V.P.

Birman je dodao da je ovo izuzetna prilika da rade na održivosti i unapređenju energetske efikasnosti čime se poboljšavaju i usluge građanima.

„Impresioniran sam posvećenosti koju predstavnici ovih gradova pokazuju da njihove lokalne zajednice imaju veću energetsku efikasnost koja pomaže održovost i kvalitet usluga. To će dobrineti poboljšanju kvaliteta grejanja u ova tri grada i nadam se da će i drugi gradovi i opštine videti ovaj model i želeti da u budućnosti učine isto“, istako je Birman.

Foto: V.P.

U skladu sa sporazumom USAID će sa ovim gradovima sarađivati na izradi, nabavci i instalaciji kompjuterskog sistema za prikupljanje i analizu podataka u cilju efikasnije kotrole poslovanja toplana. Ostale investicije mogu da obuhvataju unapređenje opreme, kao što je zamena gorionika na gas efikasnim modelima, kao i proširenje upotrebe energije iz obnovljivih izvora za grejanje vode.

„Okvirni sporazum koji su potpisali Vlada Republike Srbije i Vlada SAD-ea je omogućio da danas potpišemo i ovaj memorandum. Drago nam je da je USAID od više gradova u Srbiji odlučio da podrži u ovome i naš grad. Verujemo da će ovo omogućiti dalje korake u unapređenju energetske efikasnosti i da ćemo kao grad dati puni doprinos tome. Sredstva i sve ono što će slediti u drugoj fazi verujem da će biti iskorišćeno na pravi način za unapređenje energetske efiksanosti koja će za posledicu imati i zadovoljstvo građana ali i uštede koje će obezbediti sam sismet“, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov je istako da je energetska efikasnost i korišćenje alternativnih izvora energije strateško opredeljenje grada Pančeva, a u prilog tome su i sredstva koja je Pančevo privuklo.

„Ovo nam daje priliku da dalje nastavimo u tom pravcu, a on je zacrtan, pre svega, zbog pružanja bolje i kvalitetnije usluge našim građanima po nižim cenama“, kazao je Pavlov dodavši da je ovo samo prvi u nizu projekata na kojima će sarađivati sa USAID-om.

Milica Dačić, zamenik gradonačelnika Čačka se, takođe zahvalila na tome što ih je USAID izabrao za ovaj projekat.

Pokušavamo da kroz ovakve projekte probudimo i ekološku svest naših sugrađana i nadamo se da ćemo dobiti mogućnost da budemo i u drugog fazi ovog USAID-ovog projekta“, naglasila je Dačić.

Nakon potpisivanja Memoranduma gosti su obišli postrojenja Gardske Toplane u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com