Društvo

Niška toplana traži privatnog partnera za izgradnju tri kotlarnice na biomasu

Niška „Gradska toplana“ raspisala je javni poziv za izbor privatnog partnera koji će u tom gradu izgraditi tri kotlarnice na biomasu, a zainteresovane firme mogu da se jave na poziv najkasnije do 1. marta. Procenjena ukupna vrednost projekta je nešto manje od 9,5 milijardi dinara, s tim što bi izabrana firma ulaganja mogla da vrati kroz prodaju toplotne energije u narednih 30 godina.

Direktor JKP „Gradska toplana“ Predrag Milačić je na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša rekao da će izgradnja kotlarnica na biomasu omogućiti gašenje tri postojeće kotlarnice, od kojih dve koriste mazut, a jedna lož ulje.

„Benefit koji očekujemo od ovog projekta javno-privatnog partnerstva je pre svega u oblasti zaštite životne sredine, s obzirom da će se za proizvodnju toplotne energije koristiti biomasa i to u postrojenjima sa velikim stepenom sagorevanja“, istakao je Milačić.

Prema njegovim rečima, nove kotlarnice imaće najnovije filtere sa takozvanim ciklonima i elektro filterima a korist od izgradnje kotlarnica na biomasu je i stabilnija cena grejanja.

„Dugoročno se očekuje povećanje cene gasa, dok je biomasa domaći energent čija se cena mnogo sporije menja i ne zavisi od od svetskih berzi. Cena biomase se uskladjuje sa cenama ‘Srbijašuma’ kao glavnog izvora biomase u Srbiji“, rekao je on.

Milačić je kazao da će izgradnja novih kotlarnica uticati i na razvoj lokalne zajednice, jer će privatne firme biti uključene u prikupljanje drveta, njegovu obradu i transport do kotlarnica.

„Toplana će, po ugovoru o javno-privatnom partnerstvu imati obavezu da izgradi jedan kraći toplovod koji će omogućiti povezivanje naselja Delijski vis na novu kotlarnicu u Apelovcu. Time bi se obezbedilo da u tom delu grada popravi grejanje, pošto su oni sada povezani na toplanu ‘Krivi vir’, a najudaljeniji su od nje“, objasnio je Milačić.

Prema njegovim rečima, obaveza toplane biće i povezivanje sa toplovodima škole „Miroslav Antić“, sa opštinom Pantelej i domom „Duško Radović“, kao povezivanje škole „Miroslav Antić“ sa toplotnim izvorom Ardia, koji se nalazi na Matejevačkom putu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com