Društvo

Niška škola prva u Srbiji u kojoj deca uz pomoć masaže kanališu osećanja

Masaža za decu (MISP) je britanski nacionalni program koji se koristi za prevenciju vršnjačkog nasilja. Obuhvata uzrast od 6 do 12 godina, a “Njegoš” je jedina državna osnovna škola u Nišu pa i Srbiji koja je počela da se primenjuje ovaj program rada sa decom zahvaljujući Mariji Mitić, nastavnici flaute u Muzičkoj školi Niš, koja je prvi licencirani instructor ovog programa. Program je vrlo egzaktan i vrlo jasan, tačno se zna kako se sprovodi i na kom uzrastu i zašto baš u tim godinama.

“Pogram se sastoji od 15 pokreta i usvaja se na pet časova koji se održavaju jednom nedeljo. Jedan čas traje 45 minuta. Deca uče tri pokreta po času i svako ima dovoljno vremena da svojim tempom savlada pokrete. Svaki pokret se izvodi po tri puta i to nije slučajno jer samo tako može da se dobije pravi efekat. Sve stavke ove obuke su utvrđene istraživanjima“, kaže Marija.

Prema rečima Marije Mitić cilj ovog programa je, pre svega, opuštanje i međusobno uvažavanje, druženje na zdrav i adekvatan način. Osim toga masažom može da se deluje preventivno i na vršnjačko nasilje jer se na ovaj način deca oslobađaju negativne energije. Deca, masirajući jedni druge uče razliku između udarca i stiska od prijatnog dodira. Dok instruktorka pokazuje na odrasloj osobi kako se izvode pokreti masaže, deca masiraju jedna drugu. Tako, kaže Marija, uče da ako neko uhvati nekoga za ruku to može da bude zagrljaj, a ne samo stisak ili udarac.

Marija Mitić; Foto: V. P.

“Mi moramo da podvučemo da se radi o bezbednim zonama koje se masiraju, jer imamo ideju da ima i zona koje nisu bezbedne. Prvo dete masira dete. Nijednog trenutka ja kao nastavnik ne dodirujem dete. Ja pokazujem kako se to radi na odrasloj osobi, u ovom slučaju to je njihova učiteljica koja će, kada ja zvašim sa obukom da nastavi da radi sa decom na ovaj način“, objašnjava Marija Mitić.

Pre početka pograma su parovi učenika jasno određeni po senzibilitetima dece, kaže profesorka. Dodaje da dete koje je previše senzibilno ne može da bude u paru sa istim detetom.

„Rezultati na testovima gde se pre testa primenjivala masaža značajno su bolji. To je istraživalo englesko društvo. Mnogo je bolja komunikacija u klupi, bolji je osećaj za empatiju. Deca su sama prepoznavala svoje emocije. Uče i da prepoznaju značaj i težinu reči”, dodaje Marija. “Naučila su šta snači zagrljaj, šta znači stisak, šta udarac jer nije isti osaćej kada se upotrebljavaju ove reči”.

Radom sa decom na ovaj način složili su se i roditelji. Pre nego što je program počeo da se primenjuje u školi roditelji učenika dali su saglasnost.

Foto: Marija Mitić, privatna arhiva

“Moram da naglasim da su već posle prvih časova deca bila oduševljena, kao i roditelji. Dozvolu za sprovođenje programa masaže za decu odobrilo je Ministarstvo prosvete. Plan je da se obuka nastavi i u drugim niškim osnovnim školama, možda čak i širom Srbije”, kaže Marija.

Direktor škole Bojan Krstić kaže da je program potpuno bezbedan i odobren i od Ministarstva prosvete. Iskustva iz drugih zemalja pokazuju da je na ovaj način smanjena stopa vršnjačkog nasilja u školama, ali i van škola.

“Na ovaj način deca se opuštaju i postaju otvorenija da jasno kažu šta im prija, a šta ne, tako da verujem da će biti od koristi. Roditelji su dali saglasnost, deci se dopada”, kaže Krstić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com