Kultura

Niška premijera dokumentarnog filma o bendu Električni orgazam

40 godina novog talasa i benda

„Električni orgazam za ljude budućnosti“, naziv je dokumentarnog filma koji će niška publika premijerno videti krajem meseca.

Film je režirala Marija Vukić, koja će zajedno sa Zoranom Radomirovićem Švabom članom benda, prisutvovati projekciji u Niškom kulturnom centru, posle čega će biti organizovan razgovor o filmu i novom talasu.

Premijera filma o američkoj turneji Električnog orgazma planirana je za 25. februar od 18 časova u maloj sali NKC.

Pošto je ovo godina novog talasa (the new wave), odnosno 40 godina novog talasa, došli smo na ideju da ovogodišnji filmski program NKC započnemo sa ovim filmom. Film je 2019. godine zatvorio 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, ali u međuvremenu nije nigde prikazivan”, kaže Dejan Dabić urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra

Biografski film o bendu „Električni orgazam“ oslikava značaj jednog od najpopularnijih i najdugovečnijih novotalasnih bendova na prostoru bivše Jugoslavije, koji je danas posvećen idejama rokenrol kulture podjednako kao i u vreme kada je formiran.

Legendarna grupa Električni orgazam, trebalo je prošle godine da održi veliki slavljenički koncert i njime obeleži 40 godina od osnivanja. Koncert je bio najavljen za 19. mart, a samo četiri dana pre toga u Srbiji je proglašeno vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa. Posle niza novih datuma i konstantnog odlaganja “za bolje i, epidemiološki, sigurnije vreme, koncert je odložen za proleće 2021. tačnije za 24. april u Kombank dvorani, nekadašnjem Domu sindikata, gde su i počeli.

Među važnijim stvaraocima jugoslovenskog novog talasa, pored Električnog orgazma bili su Azra, Šarlo Akrobata, Idoli (poznati po svojoj pesmi i videu “Maljčiki” u kojima ismevaju sovjetski socrealizam), Pankrti (prvi jugoslovenski pank sastav), Prljavo kazalište, Slađana Milošević, Haustor, Buldožder, Laboratorija Zvuka, Film (jedan od prvih bendova jugoslovenskog novog talasa) itd.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com