DruštvoHronika

Niška policija osnažuje žrtve da prijave porodično nasilje

“Reci NE nasilju u porodici” prva je akcija u nizu koju je organizovala Policijska uprava u Nišu na Palilulskoj pijaci. Projekat se sprovodi u saradnji sa JKP “Tržnica” i GO Palilula, a cilj je osnaživanje žrtava da prepoznaju i prijave porodično nasilje. Akcija će trajati tri meseca i biće organizovana prve i poslednje subote u mesecu. Među pripadnicima policije nalazio se načelnik Policijske uprave Slaviša Virijević, ali i predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale koji su i sami želeli da se pridruže ovoj akciji.

Policijsku akciju pozdravila je i Nišlijka Srbijanka Ranđelović.

„Ne treba niko da trpi nasilje u 21. veku, ko god da ga podnosi ili zna za njega, treba da se obrati policiji. Kad bih ja saznala da je neko žrtva, odmah bih prijavila nasilnika“, kaže Srbijanka.

Lidija Todorović, oficir odeljenja policije zahvalila se opštini Palilula i komunalnom preduzeću „Tržnica“ na logističkoj podršci.

“Ovde smo da bi našim sugrađanima ukazali na problem nasilja u porodici. Nasilje u porodici nije privatna stvar o kojoj treba ćutati. Radi se o društvenom problemu na koji mi hoćemo da ukažemo”, ističe Lidija Todorović. “Na ulazu u pijacu stoje policajci koji dele promotivni materijal ali i razgovaraju sa građanima o svemu što ih interesuje u vezi nasilja u porodici. Planiramo da ovo radimo tri meseca, a moguće i duže ukoliko vreme dozvoli“, dodaje Todorović.

Foto: V. P.

Prijaviti nasilje u porodici ili okolini je način da se predupredi krivično delo.

“Time što će neko prijaviti nasilje jer trpi nasilje ili je svedok nasilja u porodici ili okolini preduprediće teška krivična dela. Svedoci smo da u Srbiji nasilje u porodici puni crnu hroniku. Jednom nedeljno imamo teško krivično delo izvršeno od strane članova porodice ili na štetu članova porodice. Želja nam je ovde u Nišu da do toga ne dođe”, dodaje Lidija Todorović.

U odnosu na prošlu godinu zabeleženo je upola manje prijavljenih krivičnih dela nasilja u porodici na teritoriji koju pokriva Policijska uprava Niš.

“Tačnije za 49,7 procenata imamo manje prijavljenih ovih krivičnih dela. Ipak time nismo zadovoljni, jer na osnovu našeg rada i na osnovu istraživanja i opštepoznate situacije znamo da se žrtve ustežu da prijavljuju ova krivična dela.  Ovo je Balkan  i vodi se računa šta će komšiluk da kaže, postoji ekonomska nesigurnost, uvreženo mišljenje da je to sramota, pa se krije. Zbog toga smo odlučili da ne čekamo da žrtve dolaze kod nas. Možda ima otpora da žrtva dođe u policiju koja je legitimiše, da da svoje podatke. Zato smo odlučili da u dogovoru sa lokalnom samoupravom izađemo na teren i da mi priđemo građanima”, kaže načelnik PU u Nišu Slaviša Virijević

Lokalna samouprava podržava ovu akciju policije.

“Žalosno je što je nasilje u porodicama izraženo u socijalno ranjivim kategorijama, kojih u opštini Palilula ima jako mnogo. Trudićemo se, ne samo danas, nego i svih narednih dana da zajedničkim snagama sa Ministarstvom untrašnjih poslova, sa društvenom zajednicom utičemo, edukujemo ljude da nasilja bilo koje vrste, a naročito do nasilja u porodici ne dolazi”, rekao je predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale.

Foto: V. P.

 “Mislim da je akcija dobra s obzirom da je krenula od policije. Nasilje kada se desi prijavljuje se policiji. Ako razumevanje imaš već na prvoj stepenici, onda je mnogo lakše da se to suzbije. Mislim da nasilja ima sve više. Dobro je da se policija otvara. Kad ovako izađu na ulicu oni stiču poverenje građana. Malo je nezgodno kada se ide u policiju da se prijavi”, mišljenja je sugrađanka  Slavica Ćurčić.

Na području niške Policijske uprave 2017. godine registrovano je 350 slučajeva nasilja u porodici, prošle 359, a za prvih sedam meseci ove 131. Prošle godine izrečeno je 1847 mera nasilnicima, a od početka ove 1100.

Ako ste žrtva nasilja u porodici ili znate nekog ko ga trpi, pozovite policiju na 192, ili na 0800 100600 ili na licencirani SOS telefon 0800350036.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com