Društvo

NIška OŠ “Bubanjski heroji” nastavlja uspešnu saradnju sa RUSKIM ŠKOLAMA

Osnovna škola “Bubanjski heroji” iz Niša ponovo je u Ruskom međunarodnom projektu sa školom za dodatno obrazovanje «Centar Voshoždenie» („Uspon“) iz Šuje Ivanovske oblasti (Ruska Federacija), koju predstavlja direktor jerođakon Sava (Semakov Sergej Jurjevič), a OŠ “Bubanjski heroji” predstavlja direktor Verica Radenković .

Ovom projektu priključiće se još par škola iz Rusije pri realizaciji tematskih časova iz predmeta istorije.

Prepoznajući zajednički interes koji ima za cilj razvoj društvenih odnosa između škola, obe strane ovog sporazuma su saglasne da pristupe ovom međunarodnom Sporazumu.

Polje saradnje, odnosno predmet zajedničkog sporazuma, uključuje raznovrstnu komunikaciju između učenika Rusije i Srbije, kaže Đorđe Bojanić.

Dogovoreno je da obe strane sprovedu sledeće aktivnosti:

Organizovanje i sprovođenje zajedničkih časova istorije sa temama:
1) Tradicija i običaji kod srpskog naroda, ( realizacija je planirana za novembar 2017)
2) Kultura ruskog naroda, (realizacija je planirana za mart 2018)
– proučavanje srpske i ruske istorije i kulture i srpsko-ruskih društvenih i kulturnih veza

Decu će spremati profesori istorije navedenih škola: Muravjov Aleksandar Nikolaevič (Centar za dodatno obrazovanje «Voshoždenie») i Đorđe Bojanić (OŠ “Bubanjski heroji”), koji su i glavni realizatori kao i njihovi učenici.

„Kao cilj stavili smo obostrano upoznavanje učenika širom Srbije i Rusije sa ovim temama. Cilj je i proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije. Sve to kroz dodatne časove učenika osmog razreda, uz saglasnost roditelja učenika koji budu u projektu.

>Pošto su odabrane teme koje svakako dotiču veronauku, očekujem veliku pomoć i podršku od mog kolege poštovanog đakona Dejana Jovanovića, veroučitelja u OŠ „Bubanjski heroji“.

Jedan deo tih časova biće sniman, realizovan u učionici a drugi deo biće ambijentalni u crkvi (najverovatnije u Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Donjoj Vrežini).

U realizaciji ovih časova, kao i uvek imaćemo i ugledne goste koji će dati svoj doprinos temi koju budemo realizovali, kaže Đorđe Bojanić.
Ovo je već treća uzastopna školska godina kako sarađujemo sa osnovnim i srednjim školama širom Rusije, a veliku zahvalnost dugujemo mom ruskom kolegi profesoru Muravjov Aleksandaru Nikolaeviču, koji je i glavni organizator ovog ruskog školskog projekta.

Muravjov je pravi ljubitelj srpske istorije, govori srpski jezik a nikada nije bio u Srbiji i nikakve veze nema sa njom,“ kaže Đorđe Bojanić.

Kroz dugogodišnju saradnju kroz ovaj ruski obrazovni projekat mi smo zajednički obradili više video tema od kojih su teme o Ruskom knezu Vladimiru, Sveti Sava kao prosvetitelj Srpski i njegov uticaj u Rusiji, ove teme smo radili prošle školske godine.

A školske 2015/16 godine obrađene su teme: Car Nikolaj II i rusko-srpski odnosi početkom 20. Veka i „Ruska emigracija u Srbiji.

„Svi ovi časovi mogu da se naću na jutjubu, cilj nam je bio da iz ovih video časova i oni koji gledaju nešto nauče o ovim temama, kako u Rusiji tako i u Srbiji… svi časovi su titlovani na ruskom i srpskom jeziku“, zaključuje Bojanić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button