Zdravlje

Niška onkologija dobila najsavremeniji akcelerator za zračenje onkoloških pacijenata

Radioterapijski centar Univerzitetskog kliničkog centra Niš (UKC Niš) dobio je najsavremeniji linearni akcelerator za zračnu terapiju onkološkihpacijenata, vredan 3,3 miliona evra.

Akcelerator „Varian“, četvrti je po redu linerni akcelarator u toj zdravstvenoj ustanovi i omogućiće zračenje 50 pacijenata dnevno, odnosno ukupno 200 dnevno na sva četiri aprata.

Načelnica Odeljenja radioterapije Klinike za onkologiju Katarina Branković istakla je da novi akcelerator ima izuzetne performanse koje omogućavaju maksimalnu zaštitu zdravog tkiva u okolini samog tumora, dok samom tumoru daje maksimalnu terapijsku dozu.

„Doze koje se sada daju su eskalirane i mogu da budu od 70 do 80 greja. To je izuzetno značajno ne samo za preživaljavanje, već i za izlečenje pacijenata“, izjavila je Branković.

Ona je kazala da novi „Varian“ omogućava da se jednim njegovim okretanjem glave akceleratora zrači više tumora u telu pacijenta, bez ponavljanja ulaska u „bunker“.

Direktorka Klinike za onkologiju Ana Cvetanović naglasila je da ta ustanova do sada imala jedan akcelarator „Varian“, a novi će omogućiti „uparivanje“, odnosno omogućiće da pacijenti bez pauze nastave zračenje u slučaju kvara ili regularnog servisa jednog od aparata.

Cvetanović je rekla da je od početka godine u Radioterapijskom centru Klinike za onkologiju zračeno nešto više od 1.800 pacijenata, odnosno oko 150 dnevno.

„Uz zaista maksimalnu opterećenost uspevali smo da pacijente ozračimo u optimalnom terapijskom opsegu. Pacijenti sa hitnim stanjima kao što su metastaze na mozgu, patološke frakture i bolna stanja ne čekaju“, rekla je Cvetanović.

Među ostalim obolelim, dodala je Cvetanović, radi se prioritizacija, ali se striktno vodi računa da svi budu ozračeni u otpimalnom terapijskom opsegu, kada je biološki efekat radio terapije najveći.

Dr Ana Cvetanović, direktorka Klinike za onkologiju

„Nekada je to osam ili 12 nedelja nakon hirurške intervencije i nakon terapije, ali pacijenti moraju da znaju da su u terminu za zračenje“, izjavila je Cvetanović.

Ona je istakla da Radioterapijski centar u Nišu sada može da parira svim eropskim centrima kako po tehničkim kapacitetima, tako i po kadrovskoj strukturi.
Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić rekao je da nabavka novog, najsavremenijeg linearnog akceleratora predstavlja nastavak opremanja te zdravstvene ustanove dobrom i kvalitetnom opremom.

Prof.dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš

„U toku je montaža dva skenera, a treći skener biće montiran na Klinici za onkologiju. U projektu smo nabavke PET skenera za onkologiju. Taj projekat ide malo sporije nego što smo želeli, ali živimo u turbulentnim vremenima“, izjavio je Perišić.

On je kazao da projekcije, o kojima je pričala ministarka zdravlja Danica Grujičić, govore da će u Srbiji za pet godina biti oko 40.000 pacijenata kojima će biti potrebna zračna terapija i UKC Niš se trudi da spremno dočeka ta vremena.

Perišić je istakao da je Ministarstvo zdravlja izdvojilo 3,3 miliona evra za nabavku i postavljanje najnovijeg akceleratora koji je ovih dana počeo sa radom u UKC Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Jako je bitno ulagati u zdravstvo kako bi nam lekari ostali u zemlji i kako bi usluga koja se pruza i dalje bila u vrhu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com