Kultura

Niška Merlinka: Premijera dokumentarnog filma ZAUZMI POZU

Premijera dokumentarca Zauzmi pozu o Madoninim igračima koji su je pratili tokom kontroverzne turneje Blond Ambition, održava se u utorak, 13. decembra u 18 časova u Niškom kulturnom centru u okviru međunarodnog festivala kvir filma “Merlinka”.

merlinka

Ovaj festival u Nišu je prvi put organizovan pre tri godine sa idejom da promoviše filmske naslove koji se bave gej, lezbijskom i transseksualnom tematikom, a koji retko kad dođu do domaće filmske publike, kažu organizatori „Zadrugarice“ i „Kolektiv“ – Centar za unapređenje prava LGBT+ osoba.

Niška Merlinka, treća po redu, pod sloganom „Ko se boji zime još“, odigraće se ove godine paralelno sa beogradskom, i to: 13, 14. i 15. decembra u prostorijama Niškog kulturnog centra, Stanoja Bunuševca bb.

„Festival nije geto LGBT zajednice, već je mesto za sve ljubitelje filma i prijatelje LGBT zajednice“, dodaju organizatori.

Selekciju filmova za Niš, kao i prethodnih godina, napravio je osnivač i direktor Merlinka festivala Predrag Azdejković.

Neki od selektovanih filmova svoje premijere imali na Sundance, Tribeca festivalu i Berlinalu.

Merlinka festival je takmičarski festival i dodeljuje nagradu za najbolji kratki film Dorotina cipelica.

Festival je dobio ime po ubijenoj trans personi Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koja je glumila u ostvarenju Želimira Žilnika “Marble Ass”, koji je i otvorio prvi festival.

Festival u Nišu se realizuje zahvaljujući saradnji sa GLIC-om (Gej i lezbejskim info centrom) iz Beograda.

Ulaz na sve projekcije Merlinke u Nišu je besplatan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com