Društvo

Niška košarka u kolicima rezultat je jakog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja

Zahvaljujući Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu košarka u kolicima je konačno stigla u naš grad. Igrači su presrećni jer će se konačno baviti sportom koji vole, za studente FSFV to je naprocenjiva praksa, na fakultetu kažu da samo rade svoj posao, a iz Saveza poručuju, da je niška košarka u kolicima rezultat jakog i sposobnog fakulteta.

Nekako se iskristalisalo u javnosti da postoji posebna veza između dve subjekta koji nose razvoj košarke u kolicima u Srbiji, Savez košarkaša u kolicima Srbije (SKKS) i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu (FSFV). Inače, protokol o saradnji između SKKS-a i FSFV-a je potpisan sredinom 2017. godine.I odmah se pokazao na delu. Studenti su koristili mogućnosti volontiranja na treninzima, pripremama i takmičenjima, školovali su se trenere, sprovodila su se naučna istraživanja. Čekao se jedan, ali presudan korak – da se krene sa treninzima i da studenti na svojoj praktičnoj nastavi uče košarku u kolicima.

Međutim, opreme nije bilo u dovoljnom broju. Malo je ljudi koji poznaju organizaciju košarke u kolcima. Ko ima uvid u tu problematiku, zna da je je reč o jako skupom sportu. Samo polovna specijalnizovana kolica za košarku koštaju 1.500,00 evra, a nova od 3.500,00 do 10.000,00 evra. Potrebno je agilnim nastavnicima na FSFV-u više od godinu i po dana da sakupe šest specijalizovanih kolica. Troja kolica su na neograničeno vreme ustuplljena od strane SKKS-a, dvoja od bivših i sadašnjih košarkaša u kolicima, Borisa Cvjetkovića i Nebojše Ilića, a jedna su dobijena putem projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Sa šest sportskih kolica, Niš je drugi grad u Srbiji po njihovom broju.

U međuvremenu je još jedan nov potez napravljen, a to je organizacija sparinga igrača i studenata. Ekipa KKK „Nais“ iz Niša, sa kojom nastavnici i studenti pomenutog fakulteta imaju sjajnu saradnju, ugošćenaje od strane nastavnika i studenata FSFV-a. Goste su pojačali i studenti, pa je sparing bio jako zanimljiv. Rezultat je bio potpuno u drugom planu, cilj ovog okupljanja je bilo druženje, ali i početak nečeg što se odavno čekalo – prvi trening košarke u kolicima u Nišu!

Na prvom treningu koji je održan u maloj sali SC „Čair“ u Nišu košarku su zaigrali  Dejan Šimandli (1981, cerebralna paraliza), Bratislav Kostić (1982, parapleija), Slaven Nonković (1986, paraplegija) i Aleksandar Dinić (1987, parapareza). Na prvom istorijskom okupljanju KKK „“Nais“ nije bilo zbog obaveza dva igrača, Miloša Stojiljkovića (1986, paraplegija) i Miljana Cekića (1971, kvadriplegija). Kako navode iz KKK „Nais“, interesovanje među populacijom osoba sa invaliditetom je veliko, pa se očekuje da će se veliki broj njih oprobati u ovom sportu.

IGRAČI: PRESREĆNI SMO, SJAJAN SPORT!

Bratislav Kostić (1982) je službenik je MUP-a oko dve decenije. Kada je imao 25 godina doživeo je saobraćajnu nesreću. Smatra pionirom košarke u kolicima u Nišu.

 „Pre više od pet godina trenirao sam trenirao košarku u kolicima. Imali smo treninge u fiskulturnoj sali OŠ „Branko Radičević“ u Gabrovcu. Treninge je vodio Vladimir Bajin, koji se školovao u Belgiji, Norveškoj i na Islandu za rad u sportu osoba sa invaliditetom. Međutim, zbog nezainteresovanosti je izostala masovnost, pa se, na žalost, prestalo sa tim aktivnostima. Sada mi se čini da će ova inicijativa uspeti, jer jaka organizacija stoji iza svega ovoga.Igraće se dobra košarka u kolicma u Nišu. Verujem u to!“, ne izostaje optimizam kod Bratislava Kostića.

Kada je imao 31 godinu, Slaven Nonković (1987),doživeo je nesreću na građevini, tokom privremenog rada u Italiji (povreda Th5). Tokom rehabilitacije se upoznao sa mnogim sportovima (stoni tenis, plivanje, atletika, mečevanje, košarka u kolicima, streljaštvo, pikado…). Već nekoliko meseci trenira stoni tenis u Stonoteniskom klubu za osobe sa invaliditetom „Nais“ iz Niša. Ipak, nije mogao da odoli šansi da se oproba u košarci u kolicima.

„Ovo je sjajna prilika da se družimo i igramo košarku u kolicima. Sigurno je da ću se odazivati ovakvim akcijama, ali ću aktivniji biti i u treningu. Uskladiću treninge stonog tenisa i košarke u kolicima”,  rekao je Slaven Nonković.

Priliku da prvi put u životu vozi kolicaza košarku, imao je i Dejan Šimandli (1981), koji ima cerebralnu paralizu – parapareza. Oprobao se u plivanju, stonom tenisu, pikadu, fitnesu i atletici. Oduševljen je novim sportom.

„Prvi put sam seo u kolica, prvi put igram košarku u kolicima. Jako interesantan i dinamičan sport. Potrebno će mi biti vreme da naučim upravljanje kolicima, ali definitivno nastavljam sa treninzima.“ – objasnio je Dejan Šimandli.

Aleksandar Dinić (1987) je zaposlen na poziciji operatera u računskom centru Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u Nišu. Kada je imao 24 godine bio je 12 dana u komi zbog upale kičmene moždine i upale mozga nakon čega je dve godine za mobilnost koristio kolica. Trenutno hoda na štakama zbog spazma mišića u donjim ekstremitetima (paraparesa spastica). Tvrdi da je našao svoj sport.

„Sanjao sam godinama da dođe ovaj dan i došao je! Pre sticanja invaliditeta sam preferirao kolektivne sportove, fudbal i košarku. Nakon rehabilitacije sam se bavio mnogim sportovima (boćanje, pikado, atletika, šah i plivanje). Međutim, tek sa današnjim treningompronašao sebe. Ovaj sport je u skladu sa mojim karakterom.“ –nije krio oduševljenje Aleksandar Dinić.

STUDENTI: „NEPROCENJIVA PRAKSA“

Jedan od igrača i sudija na sparingu je bio i Đorđe Igrutinović, student četvrte godine osnovnih akademskih studija – fizičkog vaspitanja – fizičko vaspitanje i sport. Iza sebe ima turnir, kamp i individualne treninge, ali u golbalu. Za svoje godine se smatra sjajni pouznavaocem adaptivnog fizičkog vežbanja. pa je angažovanje u ovoj sferi bilo logično.

„Sjajno je za sve studente fakulteta da mogu da imaju praksu u klubovima. Kada je reč o osobama sa invaliditetom, potrebno je „ući u njihove cipele“. Ako imate uvid u strukturu njihove dnevne aktivnosti, percepciju i mogućnosti, onda lakše možete da planirate i sprovedete fizičku aktivnost te populacije. A šta reći za košarku u kolicima? LJubav na prvi pogled.“ – objasnio je Đorđe Igrutinović.

PROFESORI: „FAKULTET SAMO RADI SVOJ POSAO“

Do pre dve godine, gotovo da nije bilo studenta FSFV-a koji je znao šta je golbal. Sada je situacija obrnuta. Studenti igraju golbal sa osobama oštećenog vida, volontiraju na treninzima i takmičenjima, a pojedini upisuju trenersku školu. Pravilna inkluzija je ovde na delu. Sada sledi da se sa košarkom u kolicima uradi isto.Iako ono što rade prevazilazi sredinu i mentalitet ovog dela sveta, na FSFV-u skromno ističu da „samo rade po programu“.

„Mi na FSFV-u samo radimo svoj posao. Omogućavamo našim studentima najbolji mogući način učenja – kroz praksu. To nije slučaj samo sakošarkom u kolicima, već i sa golbalom, atletikom, plivanjem, stonim tenisom… Već godinama se naši studenti angažuju da sprovode i sesije fizičkih aktivnosti dece sa autizmom. Iz štampanog materijala i sa video prezentacije ne može da se usvoji ni blizu ona količina znanja koja može putem prakse”, kaže profesor dr Dobrica Živković, jedan od nastavnika na grupi predmeta koji se tiču adaptivnog fizičkog vežbanja.

Jedan od osnivača KKK „Nais“, profesor dr Marko Aleksandrović, takođe je jedan od nastavnika iz ove oblasti. Optimista je za opstanak košarke u kolicima u Nišu, ali je svestan da je taj put dug.

„Ovaj događaj će nije samo promocija, da se dogodi samo jednom i nikad više. Košarka u kolicima je sada deo praktične nastave. Sledili smo dobru praksu da sportisti sa invaliditetom dolaze na praktičnu nastavu i sa njima naši studenti „ukrste koplja“. Mišljenja sam da će veliki broj studenata zavoleti ovaj sport. Tek je početak, pored ovakvih sparinga, plan je da putujemo na domaće i međunarodne turnire, ali da iste i organizujemo. Već imamo solidnog iskustva u organizovanju kampova i sprovođenju istraživanja. U planu su i međunarodni seminari, u čemu je naš fakultet tradicionalno jako uspešan. Ipak, čeka nas dugogodišnji strpljiv rad.“

Pored termina u okviru predmeta Sport osoba sa invaliditetom, košarka u kolicima će se igrati i na praktičnoj nastavi predmeta Košarka. Naime, zbog homogenizovanih grupa, koje su sastavljene po znanju košarke, jedna grupa je sastavljena od bivših i sadašnjih košarkaša. Ideja prof. dr Miodraga Kocića je da upravo ta grupa ima određeni „iskorak“ i da košarku „upoznaju na neki drugi način“.

„Košarkaše nema šta da naučim, oni znaju koju će ocenu dobiti na kraju – onu najvišu. Ali, oni mogu po završenom školovanju, pomognu košarku u kolicima. Oni su taj potencijal u stručnom radu. Zato sam insistirao da košarka u kolicima bude deo sadržaja vežbi iz predmeta Košarka. Treba da nauče sa sagledaju košarku iz drugog ugla, da nauče kako da ovaj sport načine dostupnim svima.“ – objasnio je prof. dr Miodrag Kocić.

SKKS: NIŠKA KOŠARKA U KOLICIMA – REZULTAT JAKOG I SPOSOBNOG FAKULTETA

Iako rukovodstvo SKKS-a nije bio prisutno u Nišu, sve vreme su bili „na vezi“ sa predstavnicima KKK „Nais“ i FSFV-a.Predsednik SKKS-a, Vladimir Kuzmanović, imao je samo reči hvale za ovaj događaj, tim pre što nije iniciran samo iz Beograda.

„Ovim događajem se Niš definitivno smatra jednim od centara košarke u kolicima u Srbiji. Toj činjenici daje na značaju i jako korisna saradnja lokalnog kluba KKK „Nais“ sa FSFV-om. Svest koju ima ova renomirana visokoškolska institucija u oblasti sporta je primer kako se školuje budući kadar – kroz praksu. Od danas je košarka u kolicimaznačajno „decentralizovana“, a mislim da će pored Niša i drugi veći gradovi u tom delu države da formiraju klubove. Košarka u kolicima se nezaustavljivo širi”, kaže kazao je predsednik SKKS-a, Vladimir Kuzmanović.

Generalni sekretar SKKS-a, Mladen Pajević, ističe da je „dugo čekao ovaj dan“. Naglašava da je ranije više puta dolazio u Niš da bi promovisaokošarku u kolicima, a sada će dolaziti da „na megdan“ Nišlijama. Ističe da je pomoć Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije koja posredstvom SKKS-a dolazi u Niš skromna, ali značajna.

„Lično, dugo sam čekao taj dan. Partner u vidu institucije kao što je FSFV je prepoznao šta znači košarka u kolicima za nastavne sadržaje, dugo su radili da kompletiraju broj kolica koji imaju. Podrškom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije mogu da idu na trening i prijateljske utakmice. Nastojaćemo da ta pomoć bude i sa drugih strana.“– istakao je Mladen Pajević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com