Društvo

Niška Klinika za kardiohirurgiju postaje samostalni transplantacioni centar u Srbiji

Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš već četiri dana traje  edukacija lekara za korišćenje aparata Luminex i njegove prateće opreme. Aparat su Klinici donirali Američka ambasada u Beogradu i komanda Američke vojske za Evropu čija vrednost iznosi oko 300 000 evra. Prve analize su već uradjene kod naših bolesnika i rezultati su verifikovani.

 „Rad na ovom aparatu će omogućiti  HLA tipizaciju u cilju ispitivanja podudarnosti tkiva prilikom transplantacije organa i ispitivanje prisustva i specifičnosti Anti-HLA antitela sto će doprineti boljoj selekciji davaoca i primaoca organa i ujedno u postoperativnom periodu blagovremeno sugerisati na odbacivanje organa. Istovremeno se određuje i do 15 razlicitih citokina ili drugih proteina iz veoma male zapremine uzorka“, kažu na Klinici za kardiohirurgiju.

Istovremeno dodaju da je ovo veliki iskorak Klinike za dobobit pacijenata.

“Naša Klinika neće više biti samo jedina klinika južno od Beograda na kojoj se rade transplantacije već će biti jedini samostalni transplantacioni centar u Srbiji. Svi ostali transplantacioni centri analize rade u Institutu za transfuziju u Beogradu što i nije problem jer su svi ti centri udaljeni jedni od drugih svega nekoliko kilometara“, dodaju na Klinici za kardiohirurgiju.

Na Klinici kažu da veliku zahvalnost duguju  Agnieski Krzeszoviak iz Poljske koja je glavni proktor Luminexa za Evropu na pruženoj pomoći da zaposleni ovladaju novom tehnologijom.

  „ Ponosan sam na svoje mladje kolege, ass dr Milana Lazarevića, profesora dr Miloša Kostića i profesora dr Tanju Džopalić koji po ko zna koji put pokazuju svoje ogromno znanje i kvalitet koji se može naći samo u najrenominiranijim centrima u svetu. Srećan sam što će naši pacijenti dobiti brzu, tačnu, najbolju i najsavremeniju uslugu na svetu. Upravo onu koju gradjani grada Niša i Jugoistočne Srbije zaslužuju“, kaže dr Dragan Milić, rukovodilac ove Klinike.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com