Kultura

Niška gradska književna nagrada stvaraocu iz Beograda

Prof. dr Ivan Cvetanović, doc. dr Velimir Ilić i pesnik Goran Živković Gorki, članovi žirija za dodelu gradske književne nagrade Slaviša Nikolin Živković, doneli su odluku da proglase rukopis romana “Na putu do čoveka” Nikole Pantića iz Beograda, za najbolji neobjavljeni književni rukopis napisan na srpskom jeziku. “Originalna i efektno ispričana priča inovativnim stilskim rešenjim”, obrazloženje je žirija.

 

“Put do Zamjatinove „najsrećnije aritmetičke sredine“, do koje se stizalo strogim upravljanjem svim aspektima života ljudi, preciznim propisivanjem i rasporedom svih dnevnih aktivnosti, određivanjem umetnosti koja se sme konzumirati, ne bi li se sprečila bilo kakva mogućnost „narušavanja jednakosti“ originalnošću, sto godina kasnije prelazi se tehnološki daleko naprednijim rešenjima. O nekontrolisanom razvoju veštačke inteligencije, modifikacijama ljudskog uma i tela i realnim posledicama do kojih takav razvoj može dovesti”, piše Nikola Pantić, autor nagrađenog rukopisa “Na putu do čoveka”.

Zahvaljujući putu koji je savremena civilizacija već prešla, junake Pantićevog romana od Depoa Centara Lepote i Mišićne Nadogradnje, Regulatora Emocija i Raspoloženja, brzog skeniranja misli i odbacivanja štetnih obrazaca, te vrlo uspešnog preveniranja neželjenih mentalnih stanja, deli samo jedan dodir implant uređaja na desnoj nadlaktici i jednostavan izbor potrebne opcije. „Niko ti drugi neće pomoći i ti nikome nećeš pomoći“ jer je u Novoj stvarnosti globalna društvena mreža jedina porodica i najbolji prijatelj, baš ona omogućuje da se „živi ovde i da se živi večno“. U određenom trenutku treba samo aktivirati propisanu aplikaciju i jednim klikom redukovati tugu, obaviti isceljujući razgovor sa najboljim prijateljem ili pronaći seksualnog partnera. Zarobljeni u večnom ciklusu zadovoljstvo-bol-zadovoljstvo, ljudi Nove stvarnosti rasterećeni su i brige o telesnom zdravlju jer će ih predusretljivi Organ-botovi u svakom trenutku ljubazno uslužiti. Jedini uslov je poštovanje preporuka i rokova, nedovođenje u sumnju, odgovornost i poslušnost. Time se efikasno sprečavaju odstupanja iz okvira referentnih vrednosti.

Na tematskom i idejnom planu originalnu i efektno ispričanu priču inovativnim stilskim rešenjima i postupkom nastalim reaktualizovanjem žanra antiutopije, autor uobličava pitanjima glavnog junaka, nastalim u vezi sa mislima koje aplikacije ipak nisu uspele da uklone, naznačujući tako pravi put i ostavljajući nadu da se i on može preći. U trenutku dok čeka na potvrdu uspešnosti intervencije ispaljivanja nove doze kroz polupropustljivu membranu na desnoj slepoočnici, sažetu u poruci „Vaš mentalni status je u apsolutnom balansu“, ne bi li odmah zatim i dobio dozvolu za korišćenje odabranog punkta za Teleport, glavni junak sluša pozdravljanja izbalansiranih individua i razmišlja o pitanjima koja cepaju spojeve savršene konstrukcije: Da li bismo počeli da postojimo kada bi se potrošile zalihe Depo Centara? Da li bi skok u nepreglednu daljinu, sa velikog zida do čijeg vrha ne idu stakleni teleporteri bio skok ka putu do Novog čoveka? Do napuštanja lažnog života i spoznaje druge strane. Iza zida.

Nikola Pantić, stvaralac iz Beograda. Rođen 1994. godine u Ćupriji. Po završetku Medicinskog fakulteta u Beogradu, radio u Кovid Bolnici Batajnica, a potom i Centru za nuklearnu medicinu Кliničkog Centra Srbije gde je trenutno na drugoj godini specijalizacije iz nuklearne medicine. Do sada objavio više kratkih priča. Član je Udruženja lekara pisaca Vidar. Na putu do čoveka je njegov prvi roman.

U širem izboru za nagradu, nakon zatvaranja konkursa 2022. godine, našlo se deset autora proze, poezije, od oko stotinu u konkurenciji. Ime laureata Društvo tradicionalno saopštava 3. aprila na dan rođenja Slaviše Nikolin Živkovića, kultnog niškog pisca po kojem nagrada nosi ime. Svečanost povodom uručenja nagrade i predstavljanja nagrađenog rukopisa, tada u obliku nove knjige, biće upriličena pre otvaranja ovogodišnjeg konkursa koji se raspisuje svake godine 30. oktobra i traje do 30. novembra.

Gradsku književnu nagradu Slaviša Nikolin Živković dodeljuju Grad Niš i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša u saradnji sa Niškim kulturnim centrom. Nagrada se dodeljuje za najbolji neobjavljeni književni rukopis napisan na srpskom jeziku, a sastoji se od povelje i objavljivanja knjige laureata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com