Društvo

Niška crkveno pevačka družina “Branko” organizuje AUDICIJU za prijem novih članova

Niška crkveno pevačka družina “Branko” organizuje AUDICIJU za prijem novih članova u veliki i mali hor. Audicija traje do 1. septembra i održavaće se svake nedelje, nakon Liturgije u niškom Sabornom hramu od 10.45 sati.

 

“Dobrodošli su svi od 7 do 70 godina, željni da pokažu svoj muzički talenat, promovišu kulturu, dostojno predstavljaju Eparhiju nišku i Niš, kao svojevrsni ambasadori širom zemlje i sveta”, ističu.

NCPD “Brano” je osnovana 1. septembra 1887. pri Sabornom hramu Svete Trojice u Nišu. Hor je dobio ime po čuvenom pesniku srpskog romantizma Branku Radičeviću. Već pune 132 godine ovaj hor saslužuje sa niškim episkopom i sveštenstvom u niškom katedralnom hramu bez prestanka. Dirigenti hora su Sara Cincarević i Jovana Mikić.

Foto: Crkveno pevačka družina “Branko”

Tokom poslednjih 20 godina hor je nastupao u Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Austriji, Belorusiji, Ukrajini, Rusiji, Bugarskoj, Sloveniji, Republici Srpskoj, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Belgiji, Poljskoj, Francuskoj, Češkoj, SAD-u, Кanadi i Izraelu. Učesnik je mnogih međunarodnih festivala i dobitnik mnogih nagrada. Neki od njih su Međunarodni festival pravoslavnog pojanja, Minsk, Belorusija, (Grand Prix), Dani crkvene muzike, Hajnovka, Poljska (Grand Prix), Mokranjčevi dani, Negotin, (I mesto na nadpevavanju na 40-im Mokranjčevim danima), učešće na Festivalima u Rotenburgu i Markobendorfu. Hor “Branko” je imao blagoslov da je pevao na ustoličenju dva srpska patrijarha u Peći – Patrijarha Pavla i Patrijarha Irineja.

Foto: Crkveno pevačka družina “Branko”

Hor je nosilac ordena Svetoga Save drugog stepena, ordena Svetog Apostola Pavla, Grčke Pravoslavne Crkve i ordena Svetog Cara Кonstantina. Od 2009. godine, po blagoslovu Njagove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, Crkveno – pevačka družina “Branko” organizuje Međunarodni festival duhovne muzike “Muzički Edikt” u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com