Društvo

Niška Banja i Sićevačka klisura dobijaju izlaz na Koridor 10

Izgradnja dugo priželjkivane saobraćajnice koja će omogućiti povezivanje Niške Banje i Sićevačke klisure sa istočnim krakom Koridora-10, od Niša ka Pirotu i Dimitrovgradu, mogla bi da počne već na proleće, izjavio je direktor Zavoda za urbanizam Niš Miodrag Stanković.

Kako je kazao Stanković, Zavod za urbanizam uradio je projekat saobraćajnice čija je dužina 1,4 kilometra, a preduzeće „Koridori Srbije“ započelo je eksproprijaciju zemljišta i biće zaduženo za izgradnju.

„Forsiran je završetak svih pripremnih radova kako bi izgradnja saobraćajnice mogla da krene na proleće. Početak radova zavisiće, medjutim, od toga da li će se neko od vlasnika zemljišta koje treba da bude otkupljeno žaliti na ponudjenu cenu“, izjavio je Stanković.

On je podsetio da su, nakon igradnje auto-puta od Niša ka Pirotu i Dimitrovgradu, stanovnici Niške Banje i okolnih mesta ostali bez najkraćeg izlaza na auto-put, a bez direktne veze sa tom saobraćajnicom ostala je i Sićevačka klisura.

„Putnici koji se isključe sa auto-puta na Malčanskoj petlji, da bi sada otišli do Niške Banje moraju da se vrate do Niša, odnosno do Panteleja ili Vrežine. Oni koji slučajno prodju Malčansku petlju moraju da idu do Bele Palanke pa da se otuda vrate do Niške Banje“, podsetio je Stanković.

Prema njegovim rečima, nova saobraćajnica od 1,4 kilometra biće izgradjena severno od auto-puta, od Malčanske petlje do naselja Prosek.

„Tom saobraćajnicom vozači će moći da nastave pravo kroz Sićevačku klisuru ili će moći da se vrate unazad do Niške Banje“, objasnio je Stanković.

Izgradnjom te saobraćajnice, dodao je, omogućiće će da veći broj turista poseti Sićevačku klisuru.

Ranije su, dodao je, vozači izbegavali Sićevačku klisuru zbog velikog broja kamiona i autobusa koji su tamo prolazili.

„Sada u klisuri nema saobraćajnih gužvi i verujem da će, nakon što prilazna saobraćajnica bude izgradjena, biti mesto koje će posećivati veliki broj turista. To će svakako puno značiti velikom broju ugostitelja i trgovinskih radnji u Sićevačkoj klisuri koje su ostale bez gostiju i kupaca, kada je završen Koridor 10“, rekao je Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ako sam dobro razumeo, seoski put koji se i danas koristi na divlje od Malčanske petlje do Proseka biće pretvoren u saobraćajnicu… Znači, neće ništa Banja dobiti izlaz na auto-put kao što je i imala već izlaz na Malčansku petlju… ??!!! Geniji !!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com