DruštvoEkonomija

Niška Banja dobija izlaz na auto-put. Potpisan ugovor za izgradnju deonice od petlje Malča do raskrsnice Prosek

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i izvršni direktor preduzeća Trejs Srbija AD Stojko Meškov, potpisali su danas u Nišu ugovor za izgradnju deonice od petlje Malča do raskrsnice Prosek. Izgradnjom ove saobraćajnice Niška Banja će dobiti direktan izlaz na auto-put.

Potpisivanjem Ugovora prepreka više nema za realizaciju ovog važnog projekta, tako da se očekuje da radovi počnu već krajem februara, a da planirana deonica bude završena već u septembru.

Aleksandar Antić, direktor Koridora Srbije

“Danas smo napravili jedan važan korak ka projektu koji je od izuzetnog značaja za čitav ovaj kraj. Izgradnjom deonice od petlje Malča do raskrsnice Prosek povezaćemo važne državne puteve i pravce koji idu od Pirota prema Sićevačkoj klisuri, prema putnom pravcu koji ide prema Svrljigu, Knjaževcu, Zaječaru, prema istočnoj Srbiji. Ovaj putni pravac će rešiti i mnoge saobraćajne probleme koji su vezani za Grad Niš – rešiće pitanje saobraćajnih gužvi, regulisaće saobraćaj, a samim tim rešiti i mnoga pitanja koja su vezana za bezbednost ljudi, ali i za zaštitu životne sredine u smislu smanjenja zagađenja i smanjenja buke”, rekao je Antić nakon potpisivanja ugovora u Gradskoj kući u Nišu.

Antić je istakao da je inicijator projekta Grad Niš, koji je na osnovu opravdanih zahteva građana artikulisao ovu inicijativu i ovaj problem predočio Koridorima koji je već dugi niz godina prisutan u ovom delu Srbije kroz izgradnju raznih infrastrukturnih projekata.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Veliki je ovo dan ne samo za Grad Niš, već i za GO Niška Banja i sve ostale opštine koje gravitiraju ka Nišu, a koje će koristiti ovaj putni pravac. Podsetiću vas da smo ovu priču pokrenuli pre par godina sa pozicije načelnika Nišavskog upravnog okruga kada smo osluškivali potrebe građana. Konačno, uz odličnu saradnju sa ljudima iz Koridora Srbije i sa Vladom Srbije dobićemo ovaj izlaz za Nišku Banju, koji će značiti ne samo stanovnicima Niške Banje već i ljudima koji se bave turizmom, turistima, koji će taj izlaz sa auto-puta koristiti da bi lakše, brže i sigurnije stizali do krajnje odrednice”, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Izgradnja deonice puta biće realizovana zahvaljujući uštedama koju su Koridori Srbije ostvarili finansirajući druge projekte, a za koja su sredstva dobijena iz kredita Evropske invensticione banke. Koridori Srbije su uradili projektno tehničku dokumentaciju, urađena je kompletna eksproprijacija zemljišta i raspisao tender za izvođača radova, na kojem je pobedilo preduzeće “Trejs” AD Niš.

“Trejs je kompanija koja se pokazala u ovom regionu kao odgovoran partner sa kojim smo radili niz projekata u roku i kvalitetno, tako da mislim da je to dodatna garancija da ćemo i ovaj isto tako dobro da realizujemo”, ocenio je Antić.

Vrednost projekta je 3,215 miliona evra, a rok za završetak radova je sedam meseci. Saobraćajnica koja će biti izgrađena je dužine oko 1.450 metara. Na sebi ima nekoliko važnih objekata, most preko malčanske reke, tako da će biti regulisana i sama reka u nivou tog mosta. Kako su najavili potpisnici Ugovora, sa radovima će se krenuti krajem februara, čim vremenske prilike to dozvole.

Narodni poslanik Milija Miletić u Narodnoj skupštini Srbije izneo je predlog još septembra lane da se Niškoj banji omogući uključenje na auto put, a nešto ranije avgusta meseca prošle godine posle njegove inicijative krenula je i rekonstrukcija dotrajalog puta od niškog naselja Vrežina do Malče, a sve je rezultat peticije iz 2019. godine kada su se građani izjašnjavali i u vezi naplatne rampe i pruge Niš-Zaječar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Za sada je ulaz na Nis istok, Bulevar Medijana, bulevar Cara Konstantina, Niska Banja Prosek i obratno “KORIDOR 10′ Nemoze da se izdrzi buka teretnih kamiona i kamiona koji voze za Moravski koridor kameni agregat iz KAMENOLOMA DOLAC a koji jedino tu mogu i da produ. Bez petlje kod PROSEKA NEMA ZAOBILAZNICE OKO NISA to smo imali pre 20 godina kad nije postojao auto put prema Dimitrovgradu. BEOGRAD moze da dobije toliko petlji za zaobilaznice oko Beograda a NIS nemoze da dobije jednu najvazniju petlju za grad NIS kod PROSEKA ovo kod Malce i Niske Banje je bez veze niti ce ko da se iskljuci i da ide tim putem, jer je takva zaobilaznica nepoznata za savremene Auto puteve i dalje ce biti KORIDOR 10 ” Nis istok, Bulevar Medijana, bulevar Cara Konstantina, Niska Banja Prosek i obratno. pa preporucujem da se obavezno uradi petlja na mestu kod PROSEKA .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com