Ekonomija

Niška aplikacija BlackLine Messenger beleži vrtoglavi rast korisnika

Promena politike privatnosti aplikacija u vlasništvu Fejsbuk kompanije, dovela je do toga da ljudi u svetu masovno brišu aplikacije koje služe za komunikaciju i razmenu poruka. Najnoviji slučaj je u vezi sa Whattsapp aplikacijom, od koje je odustao ogroman broj korisnika širom sveta, nakon što su obavestili svoje korisnike o promeni politike poslovanja i privatnosti informacija.

Takve pojave dovele su do toga da se korisnici android i ios telefona i uređaja prebacuju na “alternativne” aplikacije, tj. sve više traže druge preko kojih bi mogli da komuniciraju, a da pritom sačuvaju privatnost.

Jedna od aplikacija koja svojim korisnicima tako nešto garantuje je srpska aplikacija Blackline Messenger koju je osmislio BLM Group baš iz Niša. BlackLine Messenger polsednjih meseci zabeležio je porast broja korisnika od čak 80 odsto!

Kako navode iz BLM Group, aplikaciju BlackLine Messenger preuzimaju korisnici širom sveta, a mreža se sve više širi.

Njihov glavni adut jeste privatnost – odnosno dvostruka enkripcija svih poruka, audio i video poziva.

Foto: promo

Dvostruka enkripcija znači da niko, pa čak ni kompanija koja je napravila BlackLine, ne može da prati sadržaj vaše komunikacije. U igri je samo vaš telefonski broj i podaci iz imenika koji se koriste kao lista kontakta. Opciono, možete napraviti profil kojim se predstavljate drugim korisnicima.

Tekstualne poruke ka jednoj ili više osoba, razmena slika, dokumenta i video sadržaja. Vremenski ograničene samouništavajuće poruke, enkriptovani audio i video pozivi su glavne odlike BlackLine aplikacije. Prevencija screenshot-a, verifikacija enkripcionih kodova između korisnika i zaštita aplikacije i sadržaja lozinkom kao dodatni nivo bezbednosti.

Enkripcija

Enkripcioni protokol za šifrovanje poruka od osobe do osobe uključuje i “double ratchet” algoritam. Kad se novi uređaj (korisnik) konektuje na server prvi put, on će dobiti grupu javnih ključeva. Kada se uređaj poveže sa drugim uređajem prvi put, jedan od ovih ključeva biće iskorišćen za uspostavljanje sigurnog kanala komunikacije. Svaka uspostavljena komunikacija je nova, jedinstvena “od-tačke-do-tačke” konekcija, između dva uređaja. “Double ratchet” algoritam osigurava da se svaki put uspostavi novi ključ prilikom enkripcije, odnosno da se ključevi enkripcije ne ponavljaju pri upotrebi.

Pre nešto manje od godinu dana potpisano je pismo o namerama za preuzimanje većinskog dela mobilne aplikacije za komunikaciju i razmenu podataka BlackLine Messenger, o čemu su pisale Niške Vesti.

U Niš su došla tri investiciona fonda, uglavnom iz Amerike, radi dogovora o preuzimanju većinskog paketa BlackLinea, a svaka od kompanija teži ka privatnosti.

Aplikaciju BlackLine Messenger možete preuzeti sa zvaničnog sajta OVDE, a uskoro je očekujte na “Google Play” prodavnici za android platforme, odnosno na “Apple Store” za iOS.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com