Zdravlje

Niš već danima jedan od najzagađenijih gradova Srbije. Grad najavljuje mere za smanjenje aerozagađenja

Prethodne dve zime prekomerno zagađenje vazduha PM 10 i PM 2,5 česticama u Nišu izazvalo je veliku zabrinutost stanovništva. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine u prethodna 24 časa prosečna količina PM 10 čestica u vazduhu iznosila je 173.7 µg/m3. Dozvoljena vrednost PM-10 čestica u vazduhu iznosi 50 mikrograma po kubnom metru. To znači da se Grad Niš već danima nalazi u kategoriji jako zagađenih gradova u Srbiji.

Foto: printscreen Agencija za zaštitu životne sredine

Radna grupa koju je formirao Grad krajem prošle godina donela je određene mere za smanjenje zagađenosti vazduha. Koordinator radne grupe i pomoćnik gradonačelnika Goran Milosavljević kaže da će konkretni koraci pre svega da se odnose na smanjenje broja individualnih ložišta, ali i na saobraćaj.

“Mi smo pred raspisivanjem javne nabavke kojom će se odrediti subjekt koji će napraviti plan kvaliteta vazduha. To će biti strateški dokument koji će da donese konkretne mere”, rekao je Milosavljević Niškim Vestima.

On je dodao da će sigurno na bolji kvalitet vazduha uticati i to što se gasi toplana “Čair” koja radi na mazut. Korisnici koji koriste ovu toplanu preći će na kotlarnicu u Kliničkom centru. Cilj grada je svakako da oni koji kiste lož ulje pređu na gas, a samim tim će se u znatnoj meri smanjiti i zagađenje.

Goran Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika Niša

“Grad ne može da deluje na republičke ustanove, koje se slobodno mogu da kažem ponašaju pasivno, a jedni su od najvećih zagađivača. Zato je grad spreman da subvencioniše priključke tih ustanova na toplovodnu mrežu”, istakao je Milosavljević.

Pomoćnik gradonačelnika kaže da pre svega misli na zgradu Medicinskog fakulteta, Pravnog i Ekonomskog i zgradu Univerziteta. Oni, koji bi trebalo da budu primer u zaštiti životne sredine i dalje koriste ugalj i lož ulje i na taj način su jedni od najvećih zagađivača u Nišu. Osim što će subvencionisati republičke institucije, grad najavljuje subvenciji i domaćinstvima.

“I građanima bi trebalo da se subvencioniše prelazak na energetski efikasnija goriva, tako što će zameniti stare šporete, preći na gas, pelet.. Građani će moći da apliciraju za subvencije za prelazak na drugi energent, ili za zamenu kotlova, možda čak i bolju izolaciju objekta”, najavio je Milosavljević.

I saobraćaj se svrstava u jedan od najvećih zagađivača pa Milosavljević apeluje na građane da ne koriste u velikoj meri svoje automobile.

Šta su PM čestice?

U Srbiji godišnje umre, prema zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije, 6.000 ljudi od bolesti izazvanih lošim kvalitetom vazduha, a kao glavni krivac označane su PM-10 čestice, poznate kao nevidljive ubice iz vazduha.

Taj “nevidljivi ubica” iz vazduha je prašina manja (PM) od 10 mikrometara i predstavlja smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaje kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

Kad udisanjem stigne u pluća, PM-10 čestice deponuju se u najdubljim delovima tog organa i, kako upozoravaju lekari, posebno ugrožavajući decu, trudnice, stare osobe i hronične bolesnike.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com