Stari Niš

Niš uoči II Balkanskog rata 1913. godine: Glavna stanica za prihvat Vojnih obveznika

Niš je, kao i u Prvom balkanskom ratu 1912. godine za oslobađanje juznih krajeva od Turaka, bio značajno sedište srpske vojske i u Drugom balkanskom ratu protiv Bugarske 1913. godine.

U pripremi za rat bilo je predviđeno da Niš bude i mobilizacijsko mesto za značajne jedinice srpske vojske. “Naredbom Suda opštine Niš” beleži u vojnoj isoriji Niša istoričar Dragoljub Z. Mirčetić, upućen je poziv vojnim obveznicima o dolasku na zborno mesto Staro Vašarište, radi daljeg upućivanja u određene vojne jedinice. Odziv za mobilizaciju bio je veliki …. ”

Niš je svesrdno pomagao svojoj vojsci, a u pomoći je prednjačilo Kolo srpskih sestara. Formirani su i odbori za doček i prihvat vojnih obveznika koji su pristizali sa svih strana.

Wikipedia

Mobilizacijsko mesto Staro Vašarište bilo je na mestu sadašnjeg skvera ispred Mosta mladosti u ulici Stefana Prvovenčanog (gde je bila i česma) ispred tadašnjeg Jagodin – malskog mosta.

Wikipedia

Po svemu sudeći, niška Glavna stanica za doček i prihvat vojnih obveznika bila je pored Vašarišta, verovatno u zgradi broj 29 (bar sudeći prema portalima dućana koji i danas postoje). Kasnije je tu bila pekara i jedno vreme poslastičrnica Metodija. Neki pak smatraju da se ona nalazila prko puta, u zgradi broj 52, gde je nekada bila kafana “Paun” ali u svakom slučaju je bila pored Vašarišta.

Srpska vojska, zapravo Druga armija koja je branila nišavski pravac i prodor Bugara ka Nišu, pod komandom generala Stepe Stepanovića, uspela je da odbrani ne samo Niš, već i jugoistočni deo Srbije …

Izvori:
Niški Vesnik
Istorija Niša II
Wikipedia

Autor:
Novaković Č. Milan
Za Zvezdicu ….

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com