Ekonomija

Niš u vrhu gradova koji su ostvarili najveće uštede električne energije

Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike Niš je među deset gradova u Srbiji u kojima je ostvarena najveća ušteda električne energije. Prema navodima v.d. zamenika načelnika Uprave za društvene delatnosti Miljana Ćirkovića, zahvaljujući domaćinskom i odgovornim ponašanjam Grad Niš je uštedeo15 odsto električne energije, u odnosu na isti period prošle godine.

I građani i zaposleni u javnom sektoru su se u vreme globalne energetske krize, ponašali odgovorno i smanjili račune za struju u poslednja četiri meseca u odnosu na isti period od pre godinu dana.

Miljan Ćirković, v. d. zamenika načelnika Uprave za društvene delatnosti

„Grad Niš je u prvih deset gradova u Srbiji po uštedi električne energije, po podacima Ministarstva iz februara ove godine. Podsećanja radi, prošle godine država je uputila apel svim lokalnim samoupravama i građanima da smanje potrošnju električne energije dok traje globalna energetska kriza. U skladu sa ovom inicijativom, Grad Niš je uputio apel svojoj lokalnoj samoupravi, ustanovama kulture, socijalne zaštite i obrazovanja i javnim gradskim preduzećima. Da je ova molba urodila plodom, i da se Grad Niš domaćinski ponašao, govore uporedni podaci iz ove i prethodne godine o uštedi potrošnje električne energije“, izjavio je Miljan Ćirković, v. d. zamenika načelnika Uprave za društvene delatnosti.

Poređenja radi, JKP Direkcija za javni gradski prevoz za decembar i januar ove godine je potrošilo gotovo 15 posto manje struje u odnosu na iste mesece u prethodnoj godini.

“Što se tiče ustanova kulture, potrošnja električne energije se smanjila za gotovo 20 posto u proseku. Kada je u pitanju javna rasveta, semafori, javni toaleti, potrošnja je gotovo 50 odsto manja u odnosu na potrošnju iz prethodne godine”, dodao je Ćirić.

Jedan od primera uštede električne energije je i SC „Čair“, čija je potrošnja u proseku za 18 posto manja u odnosu na iste mesece prethodne godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rudarstva i energetike, u januaru je 1,38 miliona ili 44 odsto domaćinstava u Srbiji ostvarilo popust za racionalnu potrošnju električne energije, a najveće uštede električne energije, osim u našem gradu, ostvarene su i u Beogradu, Nišu, Smederevu, Subotici, Novom Sadu, Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici.

Ministarstvo je navelo da je najveći popust od 30 odsto, koji se odobrava za uštede od 30 i više odsto električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine, na januarskim računima ostvarilo 15 odsto domaćinstava.

Popust od 20 odsto, za uštedu električne energije između 20 i 30 odsto ostvarilo je devet odsto domaćinstava, dok je 20 odsto domaćinstava imalo manju potrošnju u rasponu od pet do 20 odsto u odnosu na isti mesec 2022. godine i ostvarilo je popust od 15 odsto.

Domaćinstva koja su ostvarila popust za racionalnu potrošnju smanjila su potrošnju električne energije u januaru 2023. za 11 odsto, odnosno za 160 GWh u odnosu na januar prethodne godine.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. sta radi “v. d. zamenika načelnika Uprave za društvene delatnosti”, ko je su to drustvene delatnosti?, i sta radi v.d. zamenika. Ovo je po sistemu “prvi pomocnik pomagaca dodavaca alata”

  2. ,,Niš u vrhu gradova koji su ostvarili najveće uštede električne energije” . Isti grad je u vrhu po siromašstvu. Možda to ima neke veze…

  3. Bravo za Nis ali da se i ja pohvalim manji mi je racun za struju od kada sam ugradio xenon light led rasvetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com