Kultura

Niš u vreme donošenja Sretenskog ustava nije bio deo Srbije. Zanimljivi detalji na izložbi “Niš i državnost Srbije”

„Država, to smo mi: Niš i državnost Srbije (1878–2006)”, izložba je koja će do 1. marta biti otvorena u Istorijskom arhivu Niš, autora istoričara i arhiviste Igora Rakića. Izložbom je prikazan Niš, njegov udeo i njegovo mesto u razvoju državnosti naše države u proteklih 145 godina, a publika će moći da vidi neke, do sada, manje poznate detalje i datume o obeležavanju dana države u kojoj je Niš bio od oslobođenja do danas.

 

Autor izložbe je istakao da su ovom izložbom želeli da predstave razvoj srpske državnosti i kako se obeležavao taj dan u Nišu. Naglasio je da se ovaj državni praznik nije uvek slavio 15. februara. Starije generacije se sećaju 29. novembra, a još starije 1. decembra Ujedinjenja Srba, Hrvata i Slovenaca. Dan državnosti, odnosno Dan nezavisnosti Srbije od osmanlijskog carstva, se obeležavao i 10. avgusta 1878. godine.

Igor Rakić, autor izložbe

“Ovde možete da vidite razna dokumenta, isečke iz novina, članke, fotografije državnike koji su posetili Niš. U dokumentima iz službenih listova se vide nazivi država, odnosno kako su se imena naše države menjala kroz istoriju. Želeli smo da mlađim generacijama približimo prošlost Niša, koju je ulogu imao Niš u razvoju te državnosti i same države Srbije”, istakao je Rakić.

On je podsetio da Sretenje kao dan slavimo od 2002. godine. Niš u vreme donošenja Sretenskog ustava 1835. godine, nije bio deo Srbije.

“Niš je postao 1878. godine deo zajedničke Srbije.  Međutim, Niš je interesantan za jugoslovensku državu jer je upravo ovde donešena Niška deklaracija koja je proklamovala ratne ciljeve Srbije. Iz Niša je krenula ideja jugoslovenstva. Niš je kasnije postao jedan od centara te države, odnosno predstonica Moravske banovine”, kazao je Rakić.

Sretenje se ranijih godina obeležavalo tako što bi se otišlo u crkvu na bogosluženje, organizovale su se državne povorke, nosile su se i sa ponosom isticale državne zastave.

Adriana Anastasov, gradski većnik

Gradska većnica Adriana Anastasov je naglasila da Grad Niš Dan državnosti obeležava raznim manifestacijama, a Istorijski arhiv ovom izložbom.

“Drago mi je da naše ustanove kulture vode računa o tome da gaje kulturu sećanja i da naša slavna istorija bude neka motivacija za rad u budućnosti. U dane praznika, 15. i 16. kada su neradni dani, svi lokaliteti Narodnog muzeja će u Nišu raditi, Spomen kompleks logora Crveni Krst, Arheološko nalazište Medijana, Ćele kula”, kazala je gradska većnica Adriana Anastasov.

Ona je pozvala sugrađane da obiđu sve naše kulturno-istorijske spomenike koji su vezani za našu slavnu prošlost

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com