DruštvoEkonomija

Niš u Nacionalnom registru investicionih lokacija

Grad Niš uključio se u izradu Nacionalnog registra investicionih lokacija i lokalnog registra investicija, koji treba da doprinesu da investitori brže i lakše odlučuju o budućim investicijama, rečeno je danas na skupu u Nišu.

 

Nacionalni registar investicionaih lokacija i lokalni registar investicija, kako je rečeno, biće uradjeni u okviru projekta “Unapredjenje poslovne klime u Srbiji”, koji Republički geodetski zavod realizuje sa Švedskom agencijom za medjunarodni razvoj i saradnju i jednim od geodetskih zavoda u Švedskoj. Skupu su prisustvovali predstavnici Republičkog geodetskog zavoda, Grada Niša, Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Niš i projekt menadžer Matijas Rantenen iz Švedske koji je istakao da se radi o projektu koji uključuje i opštine u Srbiji od kojih se dobijaju povratne informacije o lokacijama kojima one raspolažu, a namenjene su investitorima.

“Projekat će investitorima pomoći da pronadju lokacije za investiranje, a time će pomoći kako Srbiji tako i opštinama”, izjavio je Rantenen.

Dragan Milovanović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj kazao da će se u Nacionalnom registru investicionih lokacija naći tri lokacije iz Niša, a sve tri se nalaze na “Loznom kalemu”, u neposrednoj blizini gradilišta akva-parka.

“Investitorima ćemo omogućiti lakši uvid u lokacije za koje su zainteresovani. Investitor dobija i brojne dodatne informacija koje se tiču urbanističkih elemenata, radne snage, potencijala vetra ili sunca i ostalog, u zavisnosti od toga šta ga interesuje”, rekao je Milovanović.

Gradski većnik Vladislav Marjanović je rekao da je grad Niš odabran kao “pilot grad” u pomenutom projektu.

“Proces investiranja i implementacije investicija na ovaj način će se ubrzati jer će potencijalni investitori brže odlučivati i neće ih u tome sputavati i kočiti administrativna barijera kao što se to do sada dešavalo. Praksa će pokazati da je ovo dobar potez”, ističe Marjanović.

Prema rečima Saše Rikanovića iz Republičkog geodetskog zavoda Srbbije, projekat se privodi kraju, a predstavlja jedan od prvih pojedinačnih projekata koji jača “nacionalnu infrastrukturu geoprostornih podataka” i doprinosi privlačenju investitora.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com