Društvo

Niš trenutno ima 36 personalnih asistenata, a u celoj Srbiji ih je 94

Za podršku Udruženjima osoba sa invaliditetom ove godine je u budžetu grada izdvojen 21 miliona dinara što je milion dinara više u odnosu na prošli godinu, kaže Tijana Đorđević Ilić gradska većnica. To je novac  koji je namenjen afirmaciji Udruženja osoba sa invaliditetom. Poseban je  naglasak stavljen na to da se više uradi na otklanjanju barijera koje postoje kod ljudi, ali se ne zanemaruju ni arhitektonske barijere. Ona  kaže da se Niš u odnosu na sve ostale lokalne samouprave nalazi u samom vrhu kada se radi o finansiranju udruženja osoba sa invaliditetom. Kao primer dobre prakse ona navodi razvijenje usluge personalnih asistenata koja je Biš stavila u sam vrh lokalnih samouprava u Srbiji.

Tijana Đorđević Ilić

„U ovom slučaju Niš odskače od drugih lokalnih samouprava jer trenutno u gradu ima 36 personalnih asistenata, dok ih je u Beogradu koji ima mnogo više stanovnika nešto preko 50, a u celoj Srbiji ima 94 personalna asistenta“, kaže gradska većnica Tijana Đorđević Ilić.  „Grad je za ove potrebe izdvojio  preko 20 miliona dinara  i zadovoljili smo i visoke standarde u pružanju ove usluge. Sada radimo na tome  da se u sledećoj godini i uslugu ličnih pratioca podigne na viši nivo. Biće izdvojeno više sredstava za to, a za sada je tridesetak dece  sa potvrdama interresorne komisije da im je potrebana pomoć ove vrste“.

Prema njenim rečima  grad Niš je podržao i mnoge usluge koje su namenjene osobama sa invaliditetom.

“Među uslugama koje omogućavamo osobama sa invaliditetom je integrisani servis. Ova usluga je besplatna  za sve sugrađane, staračka domaćinstva pa i osoba sa invaliditetom jer dosta ima domaćinstava kojima su potrebne  razne usluge, poput zanatskih usluga, pravne usluge ili sve ono što im se pruža na kućnom pragu“, kaže Tijana Đorđević Ilić.

Osobe sa invaliditetom mogu da apliciraju za uslugu pomoć u kući, a u zavisnosti od ličnih primanja imaju ovu uslugu besplatnu ili će procentualno u učestvovati u tome.

U međuvremenu je došlo i do ukidanja projektnog finansiranja pojedinih usluga namenjenih osobama sa invaliditetom

Tijana Đorđević Ilić dodaje da ne postoji više projektno finansiranje važnih usluga kao što je personalna asistencija ili lični pratioci.

“U prošloj godini smo izmenili odluku u ovom delu i uveli  ova prava u stalne usluge osoba sa invaliditetom. Svi korisnici  koji su podneli zahteve i ispunili su uslove konkursa dobili su personalne asistente. Od bodovne liste zavisi da li su personalne asistente dobili na četiri ili osam sati”,dodaje Tijana Đorđević Ilić.

U periodu od 2016. i 2017.godine grad  je u velikoj meri doprineo afirmaciji udruženja, a potom je promenjen i način njihovog finansiranja budući da se mnogi problemi koje članovi tih udruženja imaju rešavaju u samim udružejima.

„Kako se povećavao broj udruženja koje je grad prihvatao na budžet, tako su se povećavala i sredstva na toj poziciji tako da u 2019. godini budžet za afirmaciju udruženja iznosi 21 milion dinara, a maksimalni grantovi koji su dodeljeni udruženjima iznose 1,4 miliona dinara“, kaže većnica Tijana Đorđević Ilić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com