Ekonomija

Niš treći u Srbiji po očekivanoj izgradnji

RZS: U avgustu u Srbiji izdato 10,4 odsto manje građevinskih dozvola nego u avgustu 2023.

U Srbiji je avgustu ove godine izdato je 2.578 građevinskih dozvola, što je 10,4 odsto manje nego u isto vreme 2023. godine, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Od ukupnog broja dozvola izdatih u avgustu, 83,7 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 16,3 odsto na ostale građevine, navedeno je u saopštenju.

Ukoliko se posmatraju samo zgrade, 81,7 odsto dozvola izdato je za stambene, a 18,3 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosio na cevovode, komunikacione i električne vodove (72,9 odsto).

Prema dozvolama izdatim u avgustu 2024. u Srbiji, prijavljena je izgradnja 3.070 stanova, s prosečnom površinom od 71,2 metra kvadratna.

Kako je navedeno, od ukupne novogradnje 11,6 odsto činiće kuće s prosečnom površinom od 144,5 metara kvadratnih, a 87 odsto biće stanovi građeni u zgradama s tri i više stanova, dok će njihova prosečna površina iznositi 59 metara kvadratnih.

Predviđena vrednost radova novogradnje u avgustu iznosila je 87,3 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekivana je u Beogradu – 26,2 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Braničevska oblast (22,6 odsto), Nišavska oblast (osam odsto), Južnobačka oblast (7,5 odsto), Šumadijska oblast (5,5 odsto) i Raška oblast (pet odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreće od 0,1 odsto do 4,9 odsto, objavio je RZS.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. ovo uopste nije za hvaljenje, napravili ste kasabu od grada. Svuda blato, nema biciklistickih staza, nema parking mesta, svuda guzva… i vi se hvalite kako se gradi? Bulevarska pijaca izgleda kao ostatak neke fabricke hale kojoj odvaluli zidove pa ostao krov, ali vazno da smo treci u Srbiji. Ma ludilo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com