Društvo

NIŠ TREBA DA SE PONOSI: Miloš za deset minuta izgovorio 1615 decimala broja PI !

Miloš Jovanović, učenik trećeg razreda na smeru ta tehničare zaštite od požara Pravno-poslovne škole u Nišu, pobednik je takmičenja u memorisanju PI broja sa čak 1.615 izgovorenih decimala i tako je, najverovatnije, postavio državni rekord.

Takmičenje je održano u niškoj Gimnaziji “Bora Stanković” na Svetski dan broja Pi, 14.marta, a takmičilo se pet kandidata, srednjoškolaca i studenata. Milošu je da izgovori ovaj broj decimala bilo potrebni deset minuta. Na taj način je odbranio prošlogodišnju titulu kada je izgovorio 1200 decimala broja Pi.

Marija Nikolić, profesorka matematike u Pravno-poslovnoj školi nema objašnjenje za podvig koji je njen učenik napravio. Doduše ni sam Miloš ne može najpreciznije da objasni sistem koji koristi da bi zapamtio čak 1615 brojeva poređenih u nizu bez ikakve logičke povezanosti, ali je njegovo fotografsko pamćene ostavilo sve bez daha, i sa gomilom pitanja u glavi na koje ne mogu da pronađu odgovore.

“Nisam se puno spremao za takmičenje, nekih desetak dana, a način kako sam upamtio sve te brojeve, jednostavno, ne mogu da objasnim”, kaže Miloš Jovanović. “Mislim da se radi o fotogorafskom pamćenu. Jednostavno imam papir sa ispisanim brojevima, pogledam ga i – zapamtim. Uglavnom učim tako što zapamtim prva tri broja u nizu, potom sledeća tri koja dodam, a onda nastavim dalje. Jednostavno mi brojevi uđu u glavu i kao da ih čitam”.

Dodaje da je zadovoljan rezultatom, ali neće odustati od ovog takmičenja. Nastaviće sa vežbanjem, a cilj mu je da iduće godine njegov rekord bude 2000 decimala.

“Ne vežbam nešto posebno, ali česti izgovaranjem brojeva kratim vreme dok čekam gradski autobus ili sam u njemu. Ponekad uhvatim sebe da izgovaram brojeve dok radim nešto sasvim drugo. Jednostavno, tako mi dođe”, kaže Miloš.

Da se dobro pripremi pomažu mu i drugovi iz škole kao i profesoka Marija Nikolić.

“Sa njom na času matematike vežbam pred celim odeljenjem, a oni se ponašaju sasvim normalno kao da se ništa ne dešava, čak me snimaju i mobilnim telefonima. Na taj način razbijam tremu tako da na takmičenju ništa, ni najmanji šum, ne može da me dekoncentriše”, objašnjava Miloš.

On dodaje da, mada mu na času matematike nije potrebno baš toliko decimala broja PI, na ovaj način “vežba mozak”, odnosno memoriju, a to mu puno pomaže kada uči i ostale premete. Dodaje da na sličan način pamti i brojeve telefona.

Učenje brojeva je Miloš pretvorio i u malu zabavu. Znajući da u nizu decimala mogu da se pronađu i neki životni podaci potrudio se da pronađe datum svog rođendana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com