Društvo

Niš: Sreća je naći zaštitnu masku

U Nišu je poslednjih dana istinski poduhvat naći zaštitnu masku. Kako bi bolje sprečili nego lečili, građani Niša intenzivnno obilaze apoteke u nadi da će pronaći makar hirušku masku.

Odgovor na šalteru apoteka je, kako kažu građani, da ih nema i da apotekari ne znaju kada će ih biti. I odgovor koji se često čuje je taj da kada maske stignu, odmah se u ogromnim količinama prodaju jer nemaju limita za kupovinu.

“Tražio sam maske, nekih 10 komada, a u apoteci mi kažu da su imali jutros. Sve su prodali odmah čim su dobili. Sama radnica mi kaže da je neki čovek kupio 100 maski a da ona mora da mu proda jer nije u mogućnosti da ograniči broj kupljenih maski. Da li je normalno da neko kupi 100, a da onda za ostale nema ni jedna maska?”, pita se zabrinuti deka.

Da su maske deficitarna roba nisu nam zvanično potvrdili ni u jednoj apoteci. Iako za novinare nemaju komentare ili nadležni nisu tu, građanima apotekari neretko savetuju gazu kao zamenu.

“Želela sam da u centru grada kupim masku, puno je tu apoteka, ali nema maski. Ja sam stara žena, htela bih da nosim masku jer sam u rizičnoj grupi. Jedini savet koji sam dobila je da kupim gazu umesto maske. Ali mislim da to nikako ne može da zameni masku”, požalila se jedna Nišlijka.

Foto: Dejan Marković

I sredstva za dezinfekciju poslednjih dana je teško naći. Njih ipak ima u nekim apotekama, a u drugim je preostalo samo za površine, ali ne i ruke. Asepsol, alkohol i druga dezinfekciona sredstva, navode u brojnim apotekama, građani kupuju u velikim količinama. Iako pristižu nove količine, prodaje se sve vrlo brzo. Gelova, sprejeva, manjih boca, alkoholnih maramica za dezinfekciju ruku kada smo van kuće takođe nema u najvećem broju apoteka.

“Obišla sam sve apoteke juče na bulevaru i ono što sam uspela da kupim jeste alkohol i to od pola litre. Jedino rešenje mi je da za decu razblažim alkohol i stavim u prskalicu, da tako dezinfikuju ruke. Znam da nije sjajno, ali je ipak neko rešenje”, kaže za Niške Vesti majka troje dece.

Foto: Dejan Marković

Na društvenim mrežama, u grupama za razmenu informacija između roditelja, nižu se pitanja i odgovori gde i čega ima po apotekama. Dok mame i tate odu “tamo”, zaliha više ne bude. U isto vreme, brojne grupe za prodaju, kao i prodajni sajtovi zabranili su prodaju maski na ovaj način. Stiče se utisak da neki građani samo žele da se zaštite, a oni drugi bi i u ovakvim situacijama da profitiraju.

Da i van apoteka ima preterivanja u kupovini, dokaz su i brojni hipermarketi u Nišu koji su poslednjih nekoliko dana često opustošeni. Redovi na kasama su toliko veliki da se na naplatu čeka i po sat vremena. Izgleda da su manije šopinga pošteđene samo manje lokalne prodavnice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com