Društvo

NIŠ SPREMAN ZA OBELEŽAVANJE DANA SEĆANJA: Sećanje na 78 dana pakla najaviće zvuk sirena

Grad Niš je u nedelju domaćin velikog skupa građana u organizaciji Grada Niša i Republike Srbije kojim će se obeležiti 20 godina od početka bombardovanja naše zemlje od strane NATO pakta, a kome će prisustvovati ceo državni vrih na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Ceremoniji će prisustvovati i patrijarh srpski Irinej kao i Milorad Dodik, presedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine. Zbog skupa koji se organizuje na centralnom gradskom trgu doći će do izvesnih izmena u gradskom saobraćaju, ali i do redukcije javne rasvete, najvljuje Miloš Milošević, pomoćnik gradonačelnika Niša Darka Bulatovića.

„Generalna proba ceremonije biće održana danas kada će od 18,30 do 20 sati u užem centru grada biti izvršena proba sirena za vazdušnu opasnost”, kaže Miloš Milošević. “Sirene će se oglasiti i u nedelju u okviru zvaničnog programa. I u vreme generalne probe i u vreme same ceremonije biće zamračeni i delovi grada, uži centar pre svega, pa ovim putem upozoravamo građane da ne postoji razlog za paniku i da je sve to u cilju obeležavanja ovog dana”.

Centralna manifestacija sa predviđenim programom počinje u 19,15 sati u nedelju, a očekuje se prisustvo velikog broja građana koji će na ovaj način odati poštu stradalima u NATO bombardovanju. Tim povodom juče su urađene završne pripreme na Trgu kralja Milana gde je, prema Tvrđavi, postavljena konstrukcija bine, a zaštićene su i zelene površine parka u centru grada kako bi građani nesmetano mogli da prisustvuju ceremoniji.


NATO bombardovanje počelo je 24. marta i završilo se 9. juna 1999. godine. Poslednji napad u Nišu bio je 4. juna te godine. Za 78 dana, grad i okolina doživeli su 40 bombardovanja, bačeno je preko trista različitih bombi te više desetina zabranjenih kasetnih bombi. Poginulo je 57 Nišlija a oko 60 ljudi je teže i preko 200 lakše ranjeno. Srušeno je 120 a oštećeno preko 3.400 stambenih, poslovnih, infrastrukturnih i vojnih objekata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com