DruštvoZdravlje

Niš sinoć imao najzagađeniji vazduh u Srbiji

Teško disanje, gušenje, peckanje i suzenje očiju samo su neke od tegoba na koje su se žalile mnoge Nišlije koje su sinoć oko 19.00 časova bile na otvorenom. Vazduh se na žalost mogao videti golim okom, a ekstremno zagađenje potvrdila su i merenja stanica i rezultati koje objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine

Grad Niš bio je tokom minule večeri i noći mesto sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji.

Merna stanica kod Osnovne škole „Sveti Sava“ izmerila je u 19.00 časova koncentraciju štetnih PM10 čestica od čak 211,32 mikrograma po metru kubnom i koncentraciju PM2,5 čestica od čak 203,43 mikrograma.

Koncentracije štetnih čestica u vazduhu u Nišu krenule su naglo da rastu nakon 16.00 časova i bile su visoke tokom čitave noći i jutra.

Jutros u 6.00 časova merna stanica kod škole “Sveti Sava” izmerila je koncentraciju PM10 čestica od 66,4 mikgrograma po metru kubnom, dok je koncentracija čestica PM2,5 bila 62,17 mikrograma.

Niš, Užice i Novi Pazar ovoga jutra su jedina mesta u Srbiji sa vazduhom koji spada u kategoriju „zagađen“.

Po ocenama stručnjaka granična vrednost izloženosti suspendovanim čestima PM2,5 iznosi 25 mikrograma po metru kubnom vazduha, a ganična vrednost PM10 čestica je 50 mikrograma po metru kubnom.

To praktično znači da su građani Niša sinoć udisali vazduh u kojem je koncentracija čestica PM10 bila četiri puta veća od prihvatljive, a koncentracija PM,2,5 čestica čak osam puta veća.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Naravno da imamo najzagadjeniji vazduh kad smo SELCI. Komšika upalila svo lišće od orah koje je opalo i tek će da pali,jer nije opalo ni pola sa drveta, i neće da ga izbaci u najbliži kontejner, a svaka ulica ima bar jednu ” komšiku ” koja pali djubre. Do nas je…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com