Virus KoronaZdravlje

Niš se priključio velikoj epidemiološkoj studiji. Svako može biti pozvan

Kako bi se utvrdio kolektivni imunitet građana Srbije i u Nišu počelo dobrovoljno testiranje građana na novi koronavirus. Rezultati testiranja biće iskorišćeni za izradu epidemiološke studije kojom treba da se utvrdi nivo kolektivnog imuniteta građana Srbije na virus SARSCov2.

Kako je ranije najavljeno testiranjem će biti obuhvaćeno ukupno 7.000 domaćinstava, odnosno 17.000 građana, izabranih metodom slučajnog uzorka, koji se dobrovoljno odazovu na telefonski poziv. Ceo proces trajaće dva meseca.

Na teritoriji Nišavskog okruga studiju sprovodi Institut za javno zdravlje Niš.

Često smo skloni da na osnovu pretpostavki donosimo zaključke. Izradom studije doći ćemo do relevantnih naučnih podataka o novom virusu i obolevanju naše populacije. Kao reakcija na prisustvo virusa, u ovom slučaju SARSCov2 virusa, u organizmu se stvaraju IgG antitela što je pokazatelj da je osoba bila zaražena tim virusom. Radiće se analiza krvi, a najbitniji odgovor koji ovo testiranje treba da pruži je koliko je bilo asimptomatskih slučajeva, odnosno onih koji su bili zaraženi, a nisu imali nikakve tegobe”, kažu na Institutu za javno zdravlje Niš.

Foto: S.P.

Biće uzorkovani građani stariji od sedam godina i oni će najpre morati da potpišu svoj pristanak za testiranje, popuniće i tri upitnika, a potom će njihov uzorak krvi biti poslat na analizu u laboratoriju Instituta INEP u Zemunu.

Cilj studije je i da se otkriju lanci transmisije korona virusa kao i koji su stvarno to delovi populacije osetljivi na oboljevanje. Ovo istraživanje će dati dobru osnovu za planiranje budućih mera, ukoliko se pojavi i drugi talas virusa.

Prema kazivanjima pojedinih profesora Medicinskog fakulteta beogradskog Univerziteta, studija kolektivnog imuniteta nikada, do sada, nije rađena na uzorku opšte populacije u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com