Ekonomija

Niš – prvi „pametni grad“ u Srbiji

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović jedini je gradonačelnik u zvaničnoj delegaciji Srbije koja je na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem danas otputovala za Kinu gde će ostati do 29.aprila.

Bulatović za Kinu odlazi sa državnom delegacijim u kojoj se nalazi nekoliko ministara i državnih sekretara koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koji će u Pekingu učestvovati na Drugom forumu „Pojas i put“.

„Ovo je nastavak započetih aktivnosti u okviru projekta „Pametni gradovi“ kojima rukovodi Ministarstvo za trgovinu i telekomunikacije na čelu sa ministrom Rasimom Ljajićem, a pre nekoliko meseci smo sa jednim od gradova u Kini koji prednjači u IT oblasti u svetu, potpisali sporazum o saradanji i razumevanju“, kaže gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Niš će biti prvi „pametni grad“ u Srbiji, ali i regionu, i to upravo na predlog Ministarstva za trgovinu i telekomunikacije.

„Pametan grad“ podrazumeva izgradnju kompjuterizovane gradske strukture odnosno izgradnju mreže predajnika i razvoj informacionog sistema koji treba da omogući ekonomičnu implementaciju različitih servisa koji su značajni iz mnogo razloga za život u jednoj zajednici“, dodaje gradonačelnik Bulatović.

„Pametni grad“ podrazumeva niz novina za upravljanje sistemima koji su od značaja za funkcionisanje komunalnih preduzeća, poput, recimo, daljinskog očitavanja centralnog grejanja, kontrola parkirališta, javnih garaža i tome slično. U „pamtenim gradovima“ se može daljinski kontrolisti i javni saobraćaj što vodi smanjenju prekršaja kako za vozače tako i pešake, a sve to skupa vodi uštedi, a pre svega bezbednosti.

„Tu je i mreža uređaja za očitavanje i merenje zagađenosti vazduha, recimo, ali i sve ono što doprinosi da jedan loklani sistem funkcioniše na najboljem nivou u interesu ljudi koji žive u njemu. Značajno je to da je nosilac cele ove aktivnosti Ministarstvo za trgovinu i telekomunikacije i oni su kandidovali Niš među prvim gradovima u zemlji i regionu koji je nosilac jednog takvog projekta“, naglašava gradonačelnik Bulatović.

On dodaje da će u Kini biti reči o tome kada će ovaj projekat početi da se implementira ili makar delić svega, naglašavajući da je došlo vreme kada se, ono što je planirano i obećano, brzo i po planu i realizuje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com